Vendégváró, nagy adag.
Hozzávalók:
60 dkg kenyérliszt
40 dkg teljes kiőrlésű liszt
80 dkg túró
2,5 dl olaj
10 dkg pirított tökmag
3 tk só
5 dkg élesztő
4-5 dl víz
Kelesztőtálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk a túrót, az olajat, a sót, belemorzsoljuk az élesztőt. A tökmagot aprítóban ledaráljuk, és azt is beleszórjuk. Vízzel lágy tésztát gyúrunk, s ha megvan, lefedjük a tálat, és nagyjából egy óra alatt a tésztát a duplájára kelesztjük. Természetesen ez a konyha hőmérsékletétől is függ, nekem most másfél óra kellett.
Ha megvan, lisztezett gyúródeszkán téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, és a rövidebbik oldalánál kezdve feltekerjük, mint egy bejglit. A rudat összehajtjuk, és a tésztát újra kinyújtjuk, ujjnyi vastag legyen. Késsel bevagdossuk a tetejét, majd kiszaggatjuk a pogácsákat, és sütőlapra sorakoztatjuk. Ezután bekapcsoljuk a sütőt, s míg felmelegszik, a pogácsa is tud kelni. Fél óra múlva betesszük a pogácsát a sütőbe, nagyjából 15 perc alatt szépen megsül.