Töltött cukkini bulgurral – az én vega napi menüm

 

Úgy gondoltam, én is felteszem, hogy mit ettem június 27-én, azaz a Nagy Vegetáriánus Kihívás napján. Ezen a nap egy három napig tartó Krisna-völgyi fesztivál középső napja volt, ezért aztán nem fordítottam túl sok időt a főzésre. Mivel a kert már tele van cukkinivel, azt sütöttem töltve, de másképp, mint legutóbb. Köretnek bulgurt készítettem.

 

Töltött cukkini bulgurral

Hozzávalók:

2 közepes cukkini

3 ek olívaolaj

4 szelet padlizsán

fél fehér paprika

1 paradicsom

5 dkg panír (házisajt)

1/2 kk asafoetida

1/4 kk frissen őrölt bors

3 dkg füstöltsajt

1 1/2 kk só

1 csokor apróra vágott petrezselyem

2 ek tejföl

 

A bulgurhoz:

3 ek olívaolaj

2 dl bulgur

4 dl víz

1 paradicsom

1 csokor összevágott petrezselyem

Ez egy nagyon gyorsan elkészülő ebéd, ezért rögtön bekapcsoltam a sütőt, mert mire összeállítjuk a cukkinit, az éppen bemelegszik. Ezután megmostam a cukkiniket, hosszában félbevágtam és kikapartam a belsejét. Kissé besóztam és félretettem. Apróra vágtam a cukkini belsejét, a padlizsánt és a paprikát. A paradicsom először megszabadítottam a héjától, majd apróra vágtam. A petrezselymet is felaprítottam. Ezután egy serpenyőben felmelegítettem az olajat, rászórtam az asafoetidát, majd 2 percig pirítottam. Hozzáadtam a felaprított zöldségeket: a paprikát, a cukkinit és a padlizsánt, majd az egészet megszórtam borssal. Állandó kevergetés mellett, nagy lángon pirítottam. Kb. 5 perc alatt megpuhult és megpirult. Ekkor hozzáadtam a paradicsomot is, és még néhány percig főztem. Utána belekevertem a reszelt füstöltsajtot és belemorzsoltam a panírt. Sóztam, hozzáadtam a petrezselymet és jól összekevertem. A cukkinik kicsit levet eresztettek, ezt egy papírtörlővel felitattam, majd a csónakokba beletettem a tölteléket. A töltelék tetején eloszlattam 1-1 evőkanál tejfölt, majd tűzálló tálra tettem, és betoltam a forró sütőbe. 20-25 perc alatt elkészült.

 

Töltött cukkini bulgurral

 

Míg a cukkinik sültek, elkészítettem a bulgurt. Egy edényben felmelegítettem az olajat, beletettem a bulgurt, és 2-3 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a vizet, belereszeltem a paradicsomot és megsóztam. Fedő alatt pároltam, 10-15 perc alatt készült el. Amikor készen lett, belekevertem a felaprított petrezselymet, majd újra lefedtem.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek