A tojásmentes gofri receptjét nagyon sokan kérték tőlem, úgyhogy felteszem ide is. A liszt egy részét cserélhetjük teljes kiőrlésű lisztre, de csak óvatosan, mert könnyen leragad, és sosem fogjuk kivakarni a sütőből. Ugyanez a helyzet a nádcukorral is. A gofri nem az a kifejezetten egészséges édesség, reform változatban elkészíteni nem lehet. Ha valaki a liszt és a cukor ellensége, akkor inkább hanyagolja.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg cukor
10 dkg vaj
1/2 tk sütőpor
egy csipet só
1 citrom héja
3-4 dl tej
Az elkészítési mód nagyon egyszerű: az összes hozzávalót csomómentesre keverjük, majd a kissé olajozott, felmelegített sütőbe kellő mennyiséget rakunk és megsütjük.
Pont a minap mondta a férjem, keressek egy olyan goffrit ami belefér az egészséges kategóriába. Végre egy tojás nélküli verzió, köszönöm szépen! De mi a gond a nádcukorral? Ha arra cserélem a fehércukrot tényleg le fog ragadni?
Benzsi, én már próbáltam csak nádcukorral, nagyon ragadt.
Hare Krsna!
Szoktam készíteni én is gofrit, túrókrémmel, pudinggal, meg lekvárral is. 🙂
Sokat teszteltem a tészta állagát, ízesítését, és mostanra már nagyon tuti lett.
Ha valakit érdekel ezt is kipróbálhatja.
40dkg liszt
1cs sütőpor
12dkg vaj
1cs vaniliás cukor
10dkg cukor
2 laza csipet só, vagy 1 kövér
6dl tej
reszelt citromhéj, vagy 2ek citromlé
pici sáfrány
Általában a lisztet összekeverem a sütőporral, és a sóval. A tejet felmelegítem, és a cukrot, vaniliás cukrot, vajat beleteszem. Amikor majdnem felolvadt a vaj, beleteszem a sáfrányt is, és ha felolvadt rendesen átöntöm egy tálba. Ráöntöm a lisztet, stb…, mixerrel eldolgozom teljesen, majd várok kicsit hogy hüljön. kb 15 perc múlva beleteszem a citromlevet, és megint átdolgozom. Előszedem a gofri sütőt, bedugom, és készítek mellé kis edénybe olajat, egy ecsettel. Amikor felmelegedett rendesen átkenem a felületét olajjal, alul felül, és kis merőkanállal beleöntöm a tésztát, és elsimítom nagyjából az egyik, majd a másik részben is. Lecsukom, és csak nyomja ki magából a gőzt. Az elsőnél 1x 2x kinyitom, hogy odakapta-e, de nem szokta, csak biztos ami biztos. A második sütésnél már nem nyitom ki, csak olajozom, beleöntöm a tésztát, lecsukom, és azt figyeltem meg, legalábbis a mi gofri sütőnknél, hogy nyomja ki a gőzt ezerrel, és elkezd közben sípolni, és ennek változik a hang magassága, és az erőssége is. A lényeg, hogy amikor a gőz kezd elfogyni, már nem erősen jön ki hanem nagyon lecsökken, akkor éles hangon kezd sípolni, és amikor az a sípolás elhallgat akkor pont jó! 🙂
Nádcukorral még nem próbáltam, de ha be van olajozva akkor lehet, hogy nem ragad le.
Hémangi mataji, óriási a szakácskönyved, már rég vártam valami ilyesmit! Köszönöm
Sziasztok!
A családomban van tej és van tojásérzékeny is. Így én kidolgoztam a tej- és tojásmentes gofrit. Ennek alapja a rizsnyák, amit kb. 10 dkg rizsből 1 liter vízzel főzök. A rizst szét kell főzni, tehát a végei álljanak szét, mint a virágszirom. A sóból több kell, mint ha tejet használnánk, hiszen a rizs nem olyan sós és ízes, mint a tej. Én ehhez a mennyiséghez kb. 1/2 teáskanálnyit teszek. Karamellizálni szoktam cukrot, kb. 10 evőkanálnit – így én édesebbnek érzem, kevesebb kell, mint a sima cukorból, és a rizsnyákkal öntöm fel. Ez után teszek bele zsírt – aki akarja, más zsiradékkal is megoldható, és annyi lisztet, hogy egy eléggé kemény, de még azért szétkenődő massza legyen. A gofrisütőt meg kell kenni ennél a receptnél valamilyen zsiradékkal, hogy ne tapadjon bele a tészta. Citrommal, vaníliával, fahéjjal fűszerezve nem is kell rá semmi, magában is isteni az íze!