Egyszerűen elkészíthető ez a vaníliás ízesítésű csiga. Elkészíthetjük más változatban is, akár kakaóval, dióval, mogyoróval vagy fahéjjal, ízlés szerint.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
6 dkg kristálycukor
1 cs vaníliás cukor vagy vanília kivonat
6 dkg vaj
egy csipet só
2 dkg élesztő
kb. 2 dl tej
A kenéshez:
7 dkg vaj
3 ek cukor
3 cs vaníliás cukor
A tetejére:
1 dl tejet felmelegítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, és beleszórunk 1 tk cukrot. Ha felfutott, beletesszük a lisztbe, hozzáadjuk a maradék cukrot és vaníliás cukrot, a felolvasztott vajat, sózzuk, és langyos tejjel puha tésztát gyúrunk. Jól kidolgozzuk, majd letakarjuk, és 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, téglalap alakúra nyújtjuk. A vajat felolvasztjuk, elkeverjük benne a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, és megkenjük vele a tésztát. Feltekerjük, mint a bejglit, és nagyjából 1,5 cm széles szeletekre vágjuk. Sütőlapra tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt aranyszínűre sütjük.