Vitamindús reggeli tavaszi fáradtság ellen

Ilyenkor tél végén a vitaminkészletünk már nagyon lecsökken, és beköszönt a jól ismert tavaszi fáradtság. A vitaminok pótlására szerintem kiváló módszer a csírák fogyasztása. Végtelenül egyszerű, olcsó dolog. 3 nappal ezelőtt áztattam be a retekmagokat, és a mai reggelinél már megszórtam a csírával a teljeskiőrlésű lisztből készült, körözöttel megkent kiflit. 

 

retekcsira1

 

A retekcsírát szeretem legjobban a csírák közül – be kell vallanom, az íze miatt. Olyan, mint a korai retek: friss, tavaszi, enyhén csípős. Tehetjük salátába, a szendvicsünkre, megszórhatjuk vele a vajaskenyeret. 

A retekcsíra természetesen antibiotikum, és elsősorban tisztító hatásáról ismert. Oldja a nyálkalerakódást és segítséget nyújt nátha esetén. A vitaminok közül A, B1 és B6 vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, vasat, foszfort és folsavat. 

Azt hiszem ahány ház, annyi körözött recept. Azért leírom a sajátomat, ami az évszaktól és a kínálattól függően valamennyire változik.

Körözött 

Hozzávalók:

25 dkg túró

1 kis pohár tejföl

1 kk pirospaprika

¼ kk asafoetida

¼ kk frissen őrölt bors

½ kk őrölt koriander

½ kk őrölt fűszerkömény

1 ½ kk só

kiegészítők lehetnek: apróra vágott fehér paprika, kapor, petrezselyem

Az elkészítése rendkívül egyszerű: az egészet jól összekeverjük.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek