Az acharról már írtam korábban a chili pickle kapcsán. Ez egy nagyon fűszeres indiai savanyúság, az étkezések kiegészítője. Készítik mangóból, chiliből, padlizsánból, citromból, répából vagy vegyes zöldségekből. Csak egy-két kanállal szolgálnak fel belőle, de ez a kis mennyiség is segíti az ételek emésztését csípős íze által. Ez itt egy mangós recept, amely mangó híján pillanatnyilag zöldparadicsomból készült.
Hozzávalók:
8 dl darabokra vágott zöldparadicsom
1 ek kurkuma
1 ek összetört lepkeszegmag
2 ek lapított mustármag
1 kk kalonji
1 kk asafoetida
1 ek őrölt chili
3 kk só
2 dl mustárolaj
A megtisztított és apró darabokra vágott zöldparadicsomot összekeverjük a kurkumával és a só felével. 4-5 órán keresztül állni hagyjuk, hogy levet engedjen. A többi hozzávalót, azaz a maradék sót és a fűszereket belekeverjük a mustárolajba. Ha letelt az idő, leöntjük a levet a zöldparadicsomról, és alaposan összekeverjük a fűszeres olajjal. Üvegekbe tesszük, és felöntjük annyi mustárolajjal, ami ellepi. 4-5 napig kitesszük a napra, vagy kissé tovább a szobában érleljük. Legalább egy évig eláll.
–