A napokban sorra jelennek meg a bodzaszörp receptek. Természetesen én sem hagyhatom ki e remek italt. Valójában csak tavaly csináltam először, de az annyira jól sikerült, hogy már napok óta figyeltem, mikor lehet végre bodzavirágot szedni. Két hete bontottam ki az utolsó tavalyi üveget, semmit baja, nagyon szép, áttetsző volt még ez is. Idén is e recept alapján készült. Fontos tudni, hogy rendkívül tömény szörp, ezért jól higítható.
A bodza egyébként igen hasznos gyógynövény, A-, B-, és C-vitamint, folsavat, vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort és flavonoidokat tartalmaz. Kiváló természetes gyógyszer köhögésre, megfázásra, felsõ-légúti fertõzések, láz esetén rendkívül kedvezõ hatású.
Bodzaszörp
Hozzávalók:
2 l víz
25 bodzavirág
2 citrom
1,50 kg kristálycukor (vagy ennek megfelelő édesítőszer)
1 tk citromsav
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le. Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott citromot. Takarjuk le vékony anyaggal, majd 2 napig hagyjuk állni hűvös helyen. Közben néhányszor keverjük meg. 2 nap múlva szűrjük le, majd főzzük össze a cukorral és a citromsavval. Töltsük bele az alaposan megtisztított üvegekbe, jól zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, azaz egy edényben, meleg takarók között hagyjuk 2-3 napig.
Bodza-menta szörp
Amikor a tavalyit főztem, eszembe jutott, hogy egyszer ittam bolti bodza-menta szörpöt, ami nagyon finom, frissítő volt. Sajnos ez akkor ugrott be, amikor elkezdtem forralni a szörpöt a 2 napos pihentetés után, ezért arra már nem volt időm, hogy friss mentalevelet szedjek, arra azonban igen, hogy fogjak 2 filter mentateát, és beletegyem a forrásban lévő szörpbe. A végeredmény igazán jó lett, közösen arra szavaztunk, hogy máskor is így főzöm a sima bodzaszörp helyett.
Fruktóz helyett jó a cukor is? Ha nem, akkor hol lehet kapni? Köszi!
Igen, az eredeti receptben is cukor szerepel. Én azért csinálom fruktózzal, mert szerintem az egészségesebb. Cukorból 2 kg-ot írt a recept 2 l vízhez. A fruktózból valamivel kevesebb is elég. Köszi a kérdést, bele is írom a receptbe, hogy cukorral is lehet főzni.
friss mentából mennyi kellene bele? köszi!
Igazából csak tippelni tudok: én 8-10 levelet tennék ehhez az adaghoz. Jó főzést!
Én is mostanában készülök erre.
Megcsináltam, nagyon finom lett ! Készült mentateával is, meg anélkül is, nem is tudom, hogy melyik a jobb 🙂 Holnap megyek újabb virágokat gyűjteni. Kösz a receptet!
Nagyon örülök! Nálunk is fogy rendesen, lehet, hogy nekünk is el kell kezdeni újabb adagot szedni…
Aki még „extrább” édesítheti STEVIA-val is 😉
Igen, jó ötlet. Nemrég vásároltam én is, de csak egyszer próbáltam süteményben, és nem volt az igazi. Bevallom, nem ismerem az arányokat. Ha esetleg te már használtad, megoszthatnád a tapasztalataidat. Köszönöm!
Én is szoktam készíteni, remélem az idén sem mulasztom, talán hétvégén jut rá időm.
Bodzaszörp:))))))))))Évek óta gyártom,én friss mentát rakok hozzá,sima,vadontermöt.Ez adta az ötletet:milyen lehet a mentaszörp,akácvirágszörp,hársvirágszörp?Kipróbáltam(bodzaszörp receptje)-nagyon finom lett.A menta nagyon hüsitö,az akác illatos,szóval bátran lehet kisérletezni:)))
Nem a témához kapcsolódik,de nincs valakinek háztáji biotrükkje krumplibogár ellen?(kiskacsóval begyüjtöm,petés levelet letépemen kivül)Elöre is köszi!
Kedves Titta!
Örülök, hogy tetszik a recept. A krumplibogárhoz sajnos nem tudok hozzászólni.
Kedves hdd!
Ha most kezdek neki, a mentalevelet mikor tehetem bele?
Az áztatás elején, vagy csak a forralás előtt?
Van esetleg menta szörp recepted is?
Köszönöm!
Kedves Ferenc!
A mentaszörp receptet megtalálod az oldalon, keress rá. Egy napig áztatom a mentaleveleket is, utána együtt forralom.
Üdvözletem mindenkinek! Az lenne a kérdésem, mindenféle bodzavirág jó a szörphöz? Mintha hallottam volna, hogy van mérgező, alkalmatlan is. Köszönöm előre is a választ.
Kedves Tibor!
A gyalogbodza valóban mérgező, hányást, hasmenést, látászavarokat, súlyosabb esetben halált is okozhat. Annyira azért nem könnyű összetéveszteni, de nézz utána neten, találsz fotót.
Szerintetek lehet csinalni bodzaszorpot citromsav nelkul is? Mondjuk tobb citrommal? Van esetleg itthon aszkorbinsavam. Az potolhatja? Varom a gyors valaszokat! Koszi!
Kedves Barbara!
Szükség van a citromsavra a szörphöz, de szinte minden élelmiszerboltban kapható, érdemes beszerezni.
Főztem bodza szörpöt, ma pedig ennek a jól bevált recept mintájára, akácot. Finom lett a szörp akácvirágból is.
Cukor vagy fruktóz?
Cukornál tényleg egészségesebb a fruktóz, de ne feledjük erősen hashajtó hatású.
Kedves Márti!
Örülök, hogy bevált a recept. Én fruktózzal készítem, nem gondolom, hogy ilyen kis mennyiségben hashajtó lenne.
Kedves Hémangin! a bodzaszörp üvegekbe töltve már a kamrában sorakozik, a citromfűszörp receptje érdekel. Köszönettel: Gabi
Kedves Gabi!
Örülök neki! A citromfűszörpöt is megtalálod az oldalon, írd be a keresőbe. Jó befőzést!
Én is elkészítettem, csak én cukrot tettem hozzá, de sokalltam bele ennyi citromsavat, úgyhogy kb. csak a felét tettem bele. Még sose csináltam úgy, hogy felfőzöm, de most így tettem és nincs benne tartósítószer, aminek örülök. Köszi, hogy megosztottad a receptet
hadd kérdezzem meg, hátha ti tudjátok, muszáj ennyi cukrot tenni bele? pl tartósítás miatt? nekem ez az1:1 arány elég soknak tűnik
más: a menta nagyon jó ötlet, nekem rengeteg van a kertben, de nem tudom, melyik fajta. Bármelyik jó szörpnek (próbáltam már határozóból kibogarászni, de nem sikerült, talán ez a csombormenta, ami nagyon terjed)
Kedves Andi!
Nekem bevált ez a cukormennyiség, és azért nem okoz problémát, mert az egy pohár szörp, amit készítek, nem édesebb, hanem sűrűbb lesz ennyi cukortól. Tehát jobban higítható.
Menta esetében teljesen mindegy, hogy milyent teszel bele. Én csináltam már filteres mentateával is.
Szia, nagyon jó receptek vannak a honlapodon :)Többet kipróbáltam már.
Szerinted a cukrot milyen mennyiségű mézzel lehet helyettesíteni a bodzaszörpnél?
Sziasztok!
Krumplibogár ellen az idén már tudok jó gyógymódot.
Köszönöm a mentaszörp receptjét!
Szia Hémangi!
Tudsz jó bodza-lelőhelyet a budai oldalon? 🙂
Köszi!
Zsófi
Szia Zsófi!
Csak egyet tudok: egy ismerősöm udvarát 🙂
Sziasztok!
Szerintetek a felfőzést követően nem dunsztba hanem fagyóba teszem (mert ez sokkal könnyebb lenne 🙂 ) lesz valami baja?
A burgonyabogár lárvái ellen védekezhetünk különböző vegyszerekkel, de már nálunk is vannak környezetkímélő, egy speciális bacilust, a Tittának:
Bacillus thuringiensis tenebrionist tartalmazó készítmények is, amelyet nálunk Novodor FC néven forgalmaznak.
>>> http://ujszo.com/cimkek/kerteszkedo/2004/06/04/ha-mar-tamad-a-burgonyabog
A krumplibogár ellen a torma véd. Ültessünk a krumpli mellé. Az ánizs és a koriander a levéltetvek ellensége. Vigyázzunk: a foghagymát ne ültessük borsó és káposzta közelébe, és ne kerüljön az eperhez se túl közel.
>>> http://lhp.hu/cs_olvas.php?m=60&a=8325&k=68
Én készítettem már cukor nélkül is. Kisebb mennyiség ,kevesebb üveg. Felhasználás kor mindenki úgy édesít ahogy neki tetszik.
Már két éve csinálom a menta és citromfű szörpöt a recepted szerint. Nálunk nagyon szereti mindenki, és egész sokáig lehet ujat csinálni. Most megpróbálom a bodzaszörp receptet is. tuti nagyon finom lesz- Köszönöm a recepteket
Köszönöm szépen a visszajelzést!