Ismét egy Kifőztük recept.

A kofta igen népszerű étel Indiában. Több száz változata ismert ennek a zöldségből készült sült golyónak, melyet általában fűszeres paradicsomszószban tálalhat. Készülhet karfiolból, cukkiniből, karalábéból, vegyes zöldségekből vagy akár házisajtból is. A kofta golyót csicseriborsóliszttel sűrítjük, és különböző fűszerekkel teszünk ízletessé.
Hozzávalók:
A koftához:
70 dkg megtisztított cukkini
2 kávéskanál só
10 dkg csicseriborsóliszt vagy sárgaborsóliszt
2 evőkanál reszelt friss gyömbér
½ kávéskanál asafoetida (hing)
¼ kávéskanál chilipor (elhagyható)
olaj a sütéshez
A szószhoz:
2 evőkanál olaj
2 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
2 kávéskanál őrölt római kömény
1 kg paradicsom
2 dl tejszín
2 kávéskanál só
1 evőkanál cukor
Első lépésként a paradicsomszószt készítjük el. 1 kg paradicsomból pürét készítünk. Ennek legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha fogunk egy reszelőt, s a legnagyobb lyukas részén (ahol almát is reszelünk) lereszeljük a paradicsomokat. Első hallásra ez talán furcsa lehet, de ez nagyon jó módszer a paradicsom pürésítésére. Egyik kezünkben fogjuk a reszelőt, a másikban az egész paradicsomot, és elkezdjük reszelni. A végeredmény az, hogy néhány másodperc múlva a püré a tálban lesz, a paradicsom héja pedig egészben a kezünkben marad, ezt kidobjuk. Ha előkészítettük a paradicsomot, előveszünk egy lábost, és fűszeralapot (csonsz, chaunce) készítünk. Felmelegítünk 2 evőkanál olajat és hozzáadjuk az egész római köményt. Két percig közepes lángon, kevergetve pirítjuk, s ha már barna és az illatát is érezzük, beletesszük a porfűszereket: az őrölt római köményt és az őrölt koriandert. Ezeket is pirítjuk néhány másodpercig, majd beleöntjük a paradicsomot. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és a paradicsomot besűrítjük. Közben elkészítjük a kofta golyókat.
Először megtisztítjuk a cukkinit. Ha még friss, gyenge, akkor nem szükséges meghámozni, elég csak alaposan megmosni. Ha megvan, lereszeljük és egy kávéskanál sóval besózzuk. Várunk 10 percet, és ha kinyomkodjuk a levet, amit a zöldség eresztett. Hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a gyömbért, az asafoetidát, ha bírjuk az erős ízeket, a csilit, majd a maradék egy kávéskanál sót. A masszát alaposan elkeverjük. Egy edényben olajat forrósítunk, s a cukkinis keverékből kicsi – úgy dióméretű – golyókat formázunk, majd a forró olajba tesszük őket. Úgy válasszuk meg a hőfokot, hogy legyen idejük átsülni a golyóknak. Amikor aranybarnák, kiszedjük őket a zsiradékból.
Ha a paradicsom már sűrű, sózzuk, cukrozzuk, és hozzáöntjük a tejszínt. Ismét felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Beletesszük a koftát és tálaljuk.
Tetszett a recept? Még több receptért lájkold a facebook oldalam.


Ajándékozd meg magad és szeretteid a szakácskönyveimmel


Lapozz bele és vásárold meg itt!»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!
Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!

Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mit szólnál egy ajándék életmód magazinhoz?

Katt ide és elküldjük neked emailben!