Gulyáskrém házilag

A gulyáskrém a magyaros ételekben kiválthatja a bolti ételízesítőt, de akár kenyérre is kenhetjük, ha úgy tartja kedvünk. Lehet tésztaszósz, vagy kelt sós tekercs tölteléke. Esetleg papucs orrán pamutbojt…

Hozzávalók:
1,5 kg kápia paprika
1 kg paradicsompaprika
7 dl sűrű paradicsomlé
1 nagy fej zeller
1 csokor friss zellerlevél
1,5 kk asafoetida
1,5 kk őrölt babérlevél
1,5 kk őrölt fűszerkömény
1 kk őrölt feketebors
4 kk só
2 ek cukor (nádcukor vagy nyírfacukor)
1 dl olaj

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk és felkockázzuk. A zellert megszabadítjuk a héjától, felkockázzuk. Összevágjuk a zellerlevelet is. Fogunk egy jó nagy lábost, beleöntjük az olajat, és illatosra pirítjuk benne az asafoetidát. Ha megvan, beleöntjük a paprikát, és 8-10 percig sütjük. Ekkor hozzáadjuk a zellert, felöntjük a paradicsommal, és annyi vízzel (kb. 2 dl), hogy meg tudjon főni a zöldség. Beletesszük a zellerlevelet is, majd lefedjük az edényt, és közepes lángon addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak (ez ugye leginkább a zellernél számít). Ekkorra a paradicsomos lé egyrésze már elfő, fontos, hogy ne legyen túlságosan híg, hiszen krém állagot szeretnénk. Ha megvan, botmixerrel simára turmixoljuk, vagy turmixgépbe öntjük. A sima krémet visszatesszük az edénybe, és hozzáadjuk a többi fűszert: a borsot, a babérlevelet, a fűszerköményt, a sót és a cukrot. Összeforraljuk, majd kistűzön sűrítjük, kb. egy órán át. Tegyünk rá egy fedőt is, hogy ne legyen gulyáskrém mintázatú konyhafalunk.
A tartósításában újra az imádott Weninger befőzőautomata volt segítségemre.

 

P1050128

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek