Rizstej készítése házilag

Néhány hónapja csak vegán tejet tartok itthon. Nem vagyok laktózérzékeny, de a tej eléggé nyákosít, különösen télen. Gondoltam, teszek egy próbát a vegán tejekkel. Először bolti rizstejet vettem, ami a várakozással ellentétben kellemes csalódás volt. Nem is beszélve a mandulás vagy mogyorós rizstejről. A bolti vegán tejek meglehetősen sokba kerülnek, ezért nem árt, ha van a tarsolyunkban egy házi módszer a gabonatejek elkészítésére. Egyáltalán nem kell vele sokat pepecselni, az áztatási időt nem számítva, 10 perc alatt megvan. A végeredmény egy saját ízesítéssel készült kellemes ital, amely felhasználható turmixokba, tejeskávéba, gyümölcslevesbe, desszertekbe.

Hozzávalók:
2 dl rizs
1 dl kókuszreszelék (elhagyható)
1-2 tk nyírfacukor (ízlés szerint)
egy csipet só
1 teáskanál olaj (elhagyható)
1 l víz
(kókuszreszelék helyett lehet más ízesítő: fahéj vagy vanília ízlés szerint)

A rizst egy alaposan megmossuk, és éjszakára fél l vízbe áztatjuk. A kókuszreszeléket szintén bő vízbe áztatjuk. Másnap reggel a rizst és a kókuszreszeléket leszűrjük, mindkettőt betesszük egy erős turmixba, és 4 dl vízzel simára turmixoljuk (amíg a rizs teljesen pépes nem lesz). Ekkor beletesszük a többi hozzávalót: a maradék 6 dl vizet, a nyírfacukrot, a sót, az olajat, és tovább turmixoljuk. Ha megvan, egy sűrű szövésű anyagon átszűrjük, és az anyagban maradt pépet alaposan kicsavarjuk. A rizstejet zárható üvegben hűtőbe tesszük. Néhány óra alatt kellemesen összeérnek az ízek.

P1040781

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek