Nemrég megkínált valaki ezzel a jó kis pogácsával. Nagy finom, laza a tésztája, légiesen könnyű, mint amilyent a pékségben árultak gyerekkoromban. Pont, mint amilyennek egy pogácsának lennie kell. Persze elkértem a receptet, úgy gondolom, ettől nem foszthatjuk meg a világot 🙂
Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
1 db nagyobb krumpli
1/2 kg liszt
1,5 dkg élesztő
1 kávéskanál cukor
2 kávéskanál só
1 és 1/2 dl olaj
2,5 dl tej
10 dkg trappista sajt reszelve
A krumplit meghámozzuk, nagyobb kockára vágjuk és megfőzzük. Amikor puha, levesszük a tűzről, leszűrjük és rögtön összenyomkodjuk villával. Teszünk bele egy keveset a tejből, és csomómentesre keverjük.
Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót és a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáöntjük a krumplis masszát, a reszelt sajtot, az olajat és maradék tejet, melyet előzőleg már megmelegítettünk (csak langyos legyen). Alaposan összegyúrjuk, és kb. 10 percig dagasztjuk. Ez egy nagyon lágy tészta, de éppen ilyennek kell lennie. Nedves konyharuhával letakarjuk és kb. egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtuk, jobbról és balról is középre hajtjuk a lapot, majd mégegyszer félbe hajtuk. Újra vékonyra nyújtjuk, és újra hajtogatjuk. Összesen háromszor hajtogassuk, majd nyújtsuk kb. egy cm vastagságúra. Szaggasuk ki pogácsaszaggatóval és tegyük sütőlemezre, majd kenjük meg a tetejüket langyos tejjel. 10-15 perc pihentés után addig süssük, míg szépen meg nem pirulnak.