Néhány hónappal ezelőtt láttam először a Hasselbeck krumplit egy-két blogon. Ezt azt jelenti, hogy az egész krumpli 3 miliméterenként bevagdossuk, de nem vágjuk át teljesen, és így sütjük meg. Nagyon tetszett első hallásra is a dolog, rögtön ki is próbáltam. Azonban akkor még nagyon új volt az újkrumpli :-), sok vizet eresztett, és nem lett túl szép, mert eléggé szétesett, valamint vízízű is volt. Egy időre el is feledkeztem a dologról, de aztán nemrég újra láttam Napmátkánál, aki kicsit felturbózta az eredetit, nagyon tetszett! Úgy döntöttem, itt az ideje a második fordulónak. Ma ismét megpróbáltam, és nagyon jól sikerült. Készíthetjük köretként, nekem megállta a helyét ebédként is, jóóó sok kovászos uborkával.
Hozzávalók:
8 közepes krumpli
4 ek olívaolaj
só
10 dkg trappista sajt
4 ek tejföl
egy csokor petrezselyem
A krumplit megtisztítjuk, és mindegyiket bevagdossuk 3 miliméterenként, úgy, hogy ne vágjuk át teljesen. Egy tepsit beolajazunk, a krumplikat is megspricceljük olajjal, a szeletek között megsózzuk, és forró sütőbe toljuk. Míg sül a krumpli, vékony szeleteket vágunk a sajtból, majd azokat kis négyzetekre vágjuk. A krumplikat kb. 40 percig sütjük, amíg megpuhul és megpirul. Ekkor ismét beolajazzuk kissé, majd sajtszeleteket teszünk a krumpliszeletek közé. Nem kell minden szelet közé, egy krumpliba elég 4-5 sajt. A krumplik tetejét megkenjük egy kevés tejföllel, majd visszatoljuk a sütőbe. Kb. 10 perc alatt a sajt megolvad és a tejföl is megpirul, ekkor kész. A tetejét megszórjuk felaprított friss petrezselyemmel.
Kovászos uborkával?? Ne is mondd!! Isteni! Nagyon szép lett a változatod, szeretem a tejfölös ételeket.
Napmátka, így magunk közt megjegyzem, hogy szerintem a kovászos uborka nagyjából mindenhez kiválóan illik (kivéve talán a dobostortát, bár előtte vagy utána még ahhoz is)! De úgy látom, téged sem kell erről meggyőzni 🙂
Még egy változat:
http://www.szamoca.eoldal.hu/cikkek/vegetarianus-etelek/tepsis-krumpli
Sziasztok!
Ezt a receptet én fokhagyásan ismerem, isteni!
a fokhagymát karikára vágni, lesózni, majd betenni a résekbe, fűszerként só és zsálya, ami segíti a nehéz ételek emésztését, a tetejére reszelt sajt. 🙂