Spárga sajtmártásban

 

Volt itthon egy csomag fehér spárgám, amit már nagyon meg kellett főzni. Nem volt túl sok időm, egyszerű ételre volt szükség, végül a spárgás zacskó a segítségemre sietett. Ugyanis a hátoldalán volt egy remek recept, amit most leírok, de lehet, hogy már mindenki ismeri. 

A spárga – amellett, hogy ízletes – szinte gyógynövény. Ásványokban és vitaminokban kiemelkedően gazdag. A-, B-, C-vitamin és biotintartalma nagy, káliumban és folsavban bővelkedik. A legmagasabb cinktartalmú zöldség. A folsavhiány gyakori manapság, fáradékonyságot, nyugtalanságot, csökkent koncentrálóképességet okoz, ezeken a spárga mind segít. Vizelethajtó és lúgosító hatású, és a magzatok egészséges fejlődését is segíti. 

Ismerünk fehér és zöld spárgát. A zöld talán kedveltebb, mert nem kell hámozni, míg a fehéret igen, mert külső rétegei szálkásak, mint a rebarbarának.

 

Spárga sajtmártásban

 

Sajtmártásban sült spárga

Hozzávalók:

1 csomag (50 dkg) spárga

1 kk cukor

1 kk só

2 ek olívaolaj

¼ kk asafoetida

¼ kk őrölt feketebors

3 dkg vaj

3 ek liszt

15 dkg trappista sajt

1 ek petrezselyemzöld

 

A spárgát megtisztítjuk és összevágjuk. Egy lábosba tesszük, felengedjük vízzel, beletesszük a cukrot és a sót, majd feltesszük főzni. Forrás után még 10-15 percig főzzük. Amikor puha, kivesszük és leszűrjük. Ráfolyatjuk az olívaolajat, meghintjük az asafoetidával és a borssal, majd összerázzuk. Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, beletesszük a lisztet, és állandó kevergetés mellett megpirítjuk. 2-3 perc múlva felengedjük 4 dl főzőlével, amiben a spárga főtt. Habverővel kevergetjük, nehogy csomós legyen. Beletesszük a reszelt sajt felét, majd kevergetés mellett néhány perc alatt besűrítjük. Egy jénai tálat enyhén kikenünk olajjal, beletesszük a spárgát és elegyengetjük, majd ráöntjük a sajtos mártást. Forró sütőbe helyezzük, és kb. 30 percig sütjük. Ekkor kivesszük, megszórjuk a maradék reszelt sajttal, majd néhány percre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt szépen ráolvadjon. Ha kész, kivesszük a sütőből és összevágott petrezselyemzölddel díszítjük.


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jelentkezz főzőtanfolyamaimra!

Varázsolj színes, ínycsiklandó és egészséges ételeket az asztalra!
Többféle főzőtanfolyam - az alapoktól kezdve a vegetáriánus konyha mesterévé válhatsz. Garantáltan elkápráztatod vendégeidet!


Információ a tanfolyamokról »»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rendeld meg új szakácskönyvemet!

Ha szeretsz főzni, de kevés az időd, szeretnél családod elé ízletes ételeket tenni, de ezer dolgod van, itt a megoldás: az új szakácskönyvem és DVD-m, Percek alatt lakomát

Rendeld meg most egy különleges akció keretében»»

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lapozz bele a 108.hu Magazinba.
Klikkelj az 'Click to read' gombra.
Emailben kiküldjük neked a legújabb számot. Regisztrálj ingyenesen! 108.hu/magazin

Author: Hemangi

Share This Post On

4 Comments

  1. Ez nagyon finom! :) Készítettem már hasonlóan spárgát, és amilyen egyszerű kis recept, fordítottan arányosan finom a kész étel.
    Egy kevés párolt rizs mellé, és nagyon laktató, nagyon komlett fogás, és isteni! :)

    Post a Reply
  2. Igen, nekem is nagyon bejött ez a recept. Egyszerű, gyorsan elkészül, egészséges és ízletes.

    Post a Reply
  3. Most ismerkedem a spárgával. Felénk nem termelik és kapni sem lehet. Én viszont elhatároztam, hogy megpróbálkozom a termesztésével. Ez megy is, csak a tisztításával nem boldogulok. Honnan tudom, hogy elkészítve, nem lesz rajta rágós, kemény réteg?

    Post a Reply

Trackbacks/Pingbacks

  1. this is spááárga | inspire me - [...] Olyan gyönyörű volt, nem bírtam otthagyni!Asszem ma vagy holnap elkészítem ezt! [...]

Submit a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Google+