Egy családi szülinap alkalmából készítettem tegnap ezt a csokitortát, a már sokszor bevált mézeslapos recept alapján.
–
–
Csokitorta
Hozzávalók (egy normál méretű tortához):
A 6 laphoz:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
0,8 dl tej
3 ek méz
1 tk szódabikarbóna
1 tk sütőpor
50 dkg liszt
A krémhez:
1,5 l tej
15 lapos ek pudingpor (tejszín vagy vanília, de a keményítő is jó)
6 ek jó minőségű kakaó
1 tk instant kávépor (koffeinmentes)
50 dkg vaj
50 dkg porcukor
A díszítéshez:
csokiforgács, koktél cseresznye, kókuszreszelék, vagy ki mit szeret
–
Először elkészítjük a lapokat. Egy lábosba tesszük a vajat, a cukrot, a tejet és a mézet, majd kis lángon felolvasztjuk. Nem kell forralni, csak olvasztani. Levesszük a tűzről, s amikor már egy kicsit kihűlt, beletesszük a szódabikarbónát és a sütőport. Ha már majdnem teljesen kihűlt, a lisztet is hozzáadjuk és összegyúrjuk. A tésztát 6 részre szedjük, fogjuk az elsőt, belisztezzük a deszkát és a tésztát kerekre nyújtjuk. Tegyünk rá egy tortaformát vagy fedőt, és vágjuk körbe, így szabályos kört kapunk. Amikor megvan, egy megfelelő méretű tepsit megfordítunk, belisztezzük az alját, rátesszük a tésztát, és megsütjük. Vigyázni kell, mert 2-3 perc alatt – megsül. Ugyanígy kisütjük a maradék lapokat is.
A krém elkészítéséhez először elkészítjük a főtt krémet. A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, a maradék tejet pedig feltesszük forralni. Amikor forr, hozzáadjuk a pudingport, és keményre főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, a kakaóval és a kávéval, majd apránként a kihűlt pudinghoz adjuk.
Amikor minden megvan, összeállítjuk a tortát: a lapokat megkenjük a krémmel. Ne felejtsünk krémet hagyni a torta külső kenéséhez, s a díszítéshez.