Aloo gobi

 

Főzőtanfolyamokon sokan panaszkodnak az indiai ételek megjegyezhetetlennek tűnő neveiről. Pedig az esetek többségében igen egyszerű dolgunk van, ha tudjuk néhány zöldség nevét. Az elnevezés ugyanis legtöbbször az alapanyagok neve. Mint ebben az esetben: Aloo gobit készítünk, azaz krumpliból és karfiolból álló sabjit.

Hozzávalók:
2 ek reszelt friss gyömbér
2 kk őrölt koriander
½ kk cayenne bors
½ kk kurkuma
3 ek olaj
1 kk római kömény
2 babérlevél
1-2 apró szárított chili
¼ kk asafoetida
egy kis fej karfiol kisebb rózsákra bontva
2-3 közepes krumpli kockára vágva
fél kaliforniai paprika kockára vágva
2 kk só
1,5 kk mangópor
egy csokor korianderlevél

Egy kis edényben 3-4 evőkanál víz segítségével elkeverjük a reszelt gyömbért, az őrölt koriandert, a cayenne borsot és a kurkumát. Wokban felmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a római köményt, a babérlevelet és a chilit, majd nagyjából egy perc alatt megpirítjuk. Akkor jó, ha a római köménynek barnásabb a színe, és lehet érezni az illatát. Ha ez megvan, rászórjuk az asafoetidát, és néhány másodpercig tovább pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a fűszerpasztát, és tovább kevergetjük kb. egy percig. Ha megvan, beletesszük a zöldségeket, és lefedjük az edényt. Addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Néha keverjük meg! A végén rászórjuk a mangóport, adunk hozzá 3-4 ek vizet, sózzuk, és megszórjuk a zöldfűszerrel. További egy-két percig főzzük, majd levesszük a lángról. Indiai kenyérfélével (chapátival, purival) tálaljuk.

alugobi

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek