Házi durumtésztából készült lasagne

A feltét természetesen azon múlik, hogy mi van itthon vagy minek van szezonja. Én sok paradicsomos zöldségszószt, lecsót, stb. főzök be, ezekkel csak nyakon kell önteni a lasagne tésztát télen és betolni a sütőbe. Nem szoktam megfeledkezni az olyan alapanyagokról, mint a sült padlizsán, a spenót, a sütőtök vagy a mángold.

Hozzávalók (4-6 személy részére):

A tésztához:

25 dkg durumlisztből

1,25 dl langyos víz

1 tk só

fél ek olívaolaj

A feltéthez:

1 aprított paradicsom konzerv

1 üveg (3,5 dl) saját sült zöldségkrém 

4-5 dl víz (nagyon sűrű volt a sült zöldségkrém)

1 lencse konzerv

egy ek friss zöldfűszer aprítva

fél kk asafoetida

6 dkg vaj

6 dkg liszt

8 dl tej

Egy kevés őrölt szerecsendió 

40 dkg reszelt sajt

Só, frissen őrölt feketebors

Először összegyúrtam a tésztát: a lisztben elkevertem a sót és az olajat, vízzel kemény tésztát gyúrtam és kidolgoztam. Fél órán át pihentettem, közben előkészítettem a feltéteket.

A besamellhez felolvasztottam a vajat, elkevertem benne a lisztet, fél perc múlva felöntöttem tejjel és habverővel kevergetve közepesen besűrítettem. Közben sóztam, borsoztam. 

A paradicsomot egy tálba öntöttem, hozzákevertem a sült zöldségkrémet (ennek híján lehet 2 doboz aprított paradicsom), fűszereztem sóval, borssal, friss zöldfűszerrel. Vízzel is higítottam, mert a zöldségkrém nagyon sűrű volt. Végezetül belekevertem a főtt lencsét is.

Lereszeltem a sajtot. 

Amikor minden megvolt, a tésztát tésztagéppel a megfelelő vastagságúra nyújtottam és kockákra vágtam. Fogtam egy sütőtálat, kicsit kiolajoztam és tettem bele egy keveset a paradicsomszószból. Ezt szép sorban kirakosgattam a tésztalapokkal, jött rá megint a paradicsomszósz és a besamell harmada. Megszórtam a sajt harmadával, majd újra tészta, paradicsom, besamell és sajt. Végezetül kiraktam a maradék tésztával, ezen elsimítottam a maradék besamellt és megszórtam a maradék sajttal. Nem fedtem be, mert a házi tészta könnyen átfő. 180 fokos sütőben 45 perc alatt megsütöttem. 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek