Ugyan már a fekete bodza szezon végén járunk, sikerült szednem egy keveset, és almával kiegészítve csodaszép színű dzsem készült belőle. Azontúl, hogy a bodzának intenzív, kellemes íze van, kitűnő vértisztító is. A népi gyógyászat nagyon sok betegségre használja.
Hozzávalók:
60 dkg tisztított bodzabogyó
1,60 kg megpucolt, összevágott almakocka
30 dkg nyírfacukor
3 darab egész fahéj
3 dl víz
A bodzaszemeket egy villa segítségével lehúzzuk a száráról, majd alaposan megmossuk.
Ezután egy nagy lábosba tesszük, majd ráöntjük a vizet, és beledobjuk a fahéjat. Kb. negyed órán keresztül főzzük, míg a szemek megpuhulnak. Ezután hozzáadjuk az almát, majd lefedjük az edényt, és addig főzzük, míg az alma is megpuhul. Ízlés szerint botmixerrel pürésítjük, beletesszük a cukrot, majd 10-15 percig tovább főzzük, hogy kicsit sűrűsödjön. Ha levettük a tűzről, még forrón, előkészített, kimosott üvegekbe töltjük, majd az üvegeket 2-3 napra száraz dunsztba tesszük.
Ha valakit zavarnak a bodzában található magok, szűrje át, mielőtt hozzáadja az almát.