Burfi – indiai tejkaramella

Indiai tejkaramella recept, amely kiváló saját készítésű szaloncukor gyártására is. Ehhez hasonló recepteket találsz az Ízek, imák, India c. új könyvemben.

Hozzávalók:

1,5 l zsíros tej
5 dl tejszín
25 dkg cukor

Ízesítéshez:
darált dió, reszelt citromhéj, reszelt narancshéj, őrölt kardamom, kókuszreszelék stb.

Az összes hozzávalót összekeverjük egy vastag aljú lábosban, és felforraljuk. Úgy állítjuk be a lángot, hogy a tej állandó forrásban legyen, de ne fusson ki. A tej sűrítése hosszú folyamat, akár két óra hosszat is eltarthat. Gyakran kevergessük, hogy le ne ragadjon. Ahogy sûrûsödik, egyre még gyakrabban kell keverni, mert akkor már nagyon könnyen odaég. Addig fõzzük, míg a burfi barna, egész sûrû és ragacsos nem lesz. A burfi ízesítés nélkül is nagyon finom, de ha mégis ízesíteni akarjuk, akkor most adjunk hozzá darált olajos magvakat (diót, mogyorót, stb.), citromhéjat és -levet, pirított kókuszreszeléket vagy õrölt kardamomot. A masszát sima felületre öntjük, átgyúrjuk, és egy tálcán 2 cm vastag téglalapot formálunk belõle. Teljesen kihûtjük, majd kockákra vágjuk. Ha szaloncukrot szeretnénk készíteni, még melegen formázzuk, és kihűlés után csomagoljuk karácsonyi papírba.

desszertek-0634

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek