Ilyenkor tél végén a vitaminkészletünk már nagyon lecsökken, és beköszönt a jól ismert tavaszi fáradtság. A vitaminok pótlására szerintem kiváló módszer a csírák fogyasztása. Végtelenül egyszerű, olcsó dolog. 3 nappal ezelőtt áztattam be a retekmagokat, és a mai reggelinél már megszórtam a csírával a teljeskiőrlésű lisztből készült, körözöttel megkent kiflit.
A retekcsírát szeretem legjobban a csírák közül – be kell vallanom, az íze miatt. Olyan, mint a korai retek: friss, tavaszi, enyhén csípős. Tehetjük salátába, a szendvicsünkre, megszórhatjuk vele a vajaskenyeret.
A retekcsíra természetesen antibiotikum, és elsősorban tisztító hatásáról ismert. Oldja a nyálkalerakódást és segítséget nyújt nátha esetén. A vitaminok közül A, B1 és B6 vitamint tartalmaz, az ásványi anyagok közül pedig káliumot, vasat, foszfort és folsavat.
Azt hiszem ahány ház, annyi körözött recept. Azért leírom a sajátomat, ami az évszaktól és a kínálattól függően valamennyire változik.
Körözött
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 kis pohár tejföl
1 kk pirospaprika
¼ kk asafoetida
¼ kk frissen őrölt bors
½ kk őrölt koriander
½ kk őrölt fűszerkömény
1 ½ kk só
kiegészítők lehetnek: apróra vágott fehér paprika, kapor, petrezselyem
Az elkészítése rendkívül egyszerű: az egészet jól összekeverjük.