Egy nagyon egyszerű, ám rendkívül ízletes szabdzsi receptjét szeretném megosztani, amelynek az alapja fűszeres paradicsomszósz és házisajt kockák. Azért is zseniális, mert 3 féle változatban készíthetjük ízlés szerint. Tehetünk bele:
1. karfiolt
2. zöldborsót
3. spenótot.
Nagyon gyorsan elkészül, és mindhárom teljesen különböző ízvilág.
Paradicsomos panír szabdzsi karfiollal
Hozzávalók:
3 ek ghí vagy olaj
8 nagyobb paradicsom
¼ kk chilipor
1 ½ kk kurkuma
2 kk cukor
só
1 közepes fej karfiol
1,5 dl tejszín
30 dkg házisajt (panír) kockákra vágva
2 kk lepkeszegmag
A karfiolt megtisztítjuk, rózsákra szedjük és megpároljuk. Amíg ez elkészül, a paradicsomokat megtisztítjuk, és lereszeljük, azaz pépesítjük úgy, hogy a héja a kezünkben maradjon.
Ezután fogunk egy edényt, beletesszük a ghít vagy az olajat, és felmelegítjük. Hozzáadjuk a paradicsompépet, majd a chilivel és a kurkumával fűszerezzük. Időnként kevergetve addig főzzük, amíg teljesen besűrűsödik – ez kb. 30-40 perc. Közben előveszünk egy kisebb edényt, beletesszük a lepkeszegmagot, és állandó keverés mellet szárazon megpirítjuk. Akkor jó, ha már érezhető az illata, és megbarnul. Vigyázzunk, nehogy elégjen, mert akkor szinte ehetetlenül keserű lesz. Ha kész, porrá őröljük.
Ha a paradicsomszósz elkészült, megcukrozzuk, sózzuk és beleöntjük a tejszínt. Amikor forr, hozzáadjuk a párolt karfiolrózsákat, a panírkockákat és az őrölt lepkeszegmagot. 2-3 percig összefőzzük, majd levesszük a tűzről. Rizzsel és valamilyen indiai kenyérfélével, pl. purival tálaljuk.
Paradicsomos panír szabdzsi zöldborsóval
A karfiol helyett 50 dkg zöldborsót párolunk, és a végén azt tesszük bele, egyébként az elkészítése ugyanaz.
Paradicsomos panír szabdzsi spenóttal
Ez is rendkívül ízletes és különleges változata ennek az ételnek. Szintén ugyanúgy készül, mint az első változat, kivéve, hogy kb. 50 dkg spenótot alaposan megmosunk és apróra vágunk, majd a paradicsomszósszal együtt főzünk. Így karfiol helyett spenót kerül bele.