Néhány napja ismét a templomi konyhában főztem, akkor próbáltam ki ezt a szabdzsit, és nagyon megtetszett. Az a jó benne, hogy az alapja semmi más, mint krumpli, ami néhány extra ízesítővel nagyon különlegessé varázsolható. Biztosan bekerül a kedvenc receptjeim közé.
Fűszeres krumpli szabdzsi kesuval és kókusszal
Hozzávalók:
6 ek ghí vagy olaj
1 kg krumpli
1,5 kk fekete mustármag
3 ek urad dhál (ez egy hüvelyes, mint pl. a sárgaborsó – indiai fűszeresnél vagy itt kapható online rendeléssel)
15 curry levél
1 zöldpaprika
2 ek reszelt friss gyömbér
4 ek reszelt friss kókusz
½ kk kurkuma
2,5 kk só
8 dkg natúr, pirított kesudió
1 ek citromlé
friss korianderlevél vagy petrezselyem
A krumplit megpucoljuk, és amennyire lehetséges, egyforma méretű kockákra vágjuk (kb. 2,5 cm). Előveszünk egy wokot, beleteszünk 3 ek ghít vagy olajat, és a krumplit. Fedő alatt addig pirítjuk, míg meg nem puhul, de ne főzzük szét! Egy kis edényben vagy wokban elkészítjük a chaunce-ot, azaz fűszeralapot. 3 ek ghít vagy olajat felmelegítünk, beletesszük a fekete mustármagot, és kevergetve addig pirítjuk, amíg az összes kipattog. Amikor készen van, beletesszük az urad dhált, és aranyszínűre pirítjuk – ez kb. 3 perc. Hozzáadjuk a curry levelet, az apróra vágott zöldpaprikát és a reszelt gyömbért. Ezt is megpirítjuk, miközben folyton kevergetjük – 3-4 perc. Ezután a reszelt friss kókusz jön, egy-két perc alatt azt is megpirítjuk.
Amikor ez elkészül, rátesszük a wokban lévő krumplira, a pirított kesut, a citromlevet és a korianderlevelet vagy petrezselymet is beletesszük, majd kb. 5 perc alatt összesütjük. A végén sózzuk. Friss salátával remek étel!
Forrás: Cooking with Kurma