A magyar konyhában gyakori szokás, hogy a háziasszonyok édes kelt tésztát készítenek a leves után ebédre. Ma, amikor a pékségek roskadoznak a kakaós csigától, túrós batyutól és lekváros táskától, egyszerűbb készen vásárolni, de hosszan lehetne mesélni a bolti és a házi sütés közti különbségekről.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
1 dkg friss élesztő
5 dkg puha vaj
egy csipet só
2 ek porcukor (vagy nyírfacukor)
kb. 1,5 dl langyos tej
A töltelékhez:
30 dkg túró
1,5 ek búzadara
1 tk keményítő
1-2 ek tejföl (szükség szerint)
egy csipet só
1 cs vaníliás cukor
3 ek porcukor (vagy nyírfacukor)
1 citrom reszelt héja
1 tk citromlé
(mazsola – ízlés szerint)
Egy tálba tesszük a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a többi hozzávalót, majd langyos tejjel puha tésztát dagasztunk. Szép simára kidolgozzuk, majd letakarjuk és a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta kel, összekeverjük a töltelékhez valókat. Csak annyi tejfölt tegyünk bele, hogy ne legyen túlságosan híg a töltelék.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk. Kb. 8×8 cm négyzeteket vágunk belőle, mindegyik közepébe teszünk 1-1 ek tölteléket, majd a négy sarkát összefogjuk, kicsit megtekerjük a tetején, hogy biztosan ne jöjjön szét sütés közben. Ha kész, a batyukat sütőlapra tesszük és megkenjük tejjel. Egy negyed órán át még kelesztjük, közben előmelegítjük a sütőt. 180 fokon nagyjából 30 perc alatt megsütjük.