Tava naan – indiai lepénykenyér

A naan népszerű indiai lepénykenyér, amely általában kemencében (tandoor) sül. Kemence híján elkészíthetjük ezt a serpenyős vagy sütőlapos (tava) változatot.

Hozzávalók:
20 dkg fehér liszt
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
1,5 kk só
2 ek olaj
3 ek joghurt
1 dkg élesztő

A kétféle lisztet és a sót összekeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a joghurtot és az olajat. Kézmeleg vízzel puha, de nem ragacsos tésztát gyúrunk. Addig dagasztjuk, amíg szép sima lesz a tészta. Ha megvan, letakarjuk, és fél órán át kelni hagyjuk. Ha letelt az idő, a tésztát 6 részre osztjuk, golyókat formázunk belőle és kerekre nyújtjuk, úgy, hogy 3-4 mm vastag legyen. Előveszünk egy serpenyőt vagy palacsintasütőt (a legjobb az öntöttvas), és jól felforrósítjuk. Beletesszünk egy naant, és megsütjük az egyik oldalát. Ha megvan, megfordítjuk, és fedőt teszünk az edényre. Ez azért kell, hogy a lepénykenyér felhólyagosodjon, laza állagú legyen. Amikor a fedő alatt a másik oldal is megsült, kivesszük a naant és a tetejét megkenjük vajjal, megszórjuk apróra vágott korianderlevéllel. Indiában fedő nélkül is szokták sütni a tava naant. Ez csak abban az esetben működik, ha olyan serpenyőnk van, aminek az aljához odatapad a tészta. Beletesszük a naant, nem mozgatjuk, egy-két percig sütjük az alját, majd fogjuk a serpenyőt, megfordítjuk, és a láng fölő tartjuk, hogy a láng és a hő a naan tetejét érje. Így is gyorsan felhólyagosodik a lepénykenyér. A két módszer közül valamelyikkel az összes naant egyesével kisütjük, majd megvajazzuk.

P1050878_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek