Avagy minek vennénk készen, ha magunk is megcsinálhatjuk… A mézeskalács fűszerkeverék csupa-csupa melegítő hatású fűszerből áll. Azonkívül, hogy a hagyományos karácsonyi édességek ízesítője, készíthetünk belőle teát, ízesíthetünk vele tejes édességeket vagy akár almakompótot is. Nagyszerű gasztroajándék, ha csinos kisüvegbe tesszük, feldíszítjük.
Hozzávalók:
8 kardamomhüvely magjai
1 tk koriandermag
1 tk édeskömény
10 db szegfűszeg
5 szem fekete bors
6 tk őrölt fahéj
2 tk őrölt gyömbér
Az egész fűszereket: a kardamomot, a koriandert, az édeskömény, a szegfűszeget és a borsot egy vastag falú kislábosba tesszük. Kislángon addig kevergetés közben illatosra pirítjuk őket, ez nagyjából 2-3 perc. Ha megvan, levesszük a tűzről, és kihűtjük. Kávédarálóba tesszük és megőröljük, végül belekeverjük a porfűszereket, a fahéjt és a gyömbérport is.