A jackfruit az Indiában őshonos kenyérfa gyümölcse, amelyből sokféle sabjit készítenek. Nemrég felfedezte magának a vegetáriánus és vegán konyha is, ugyanis állaga rendkívül hasonlít a húshoz. Íze nem túl karakteres, ezért fűszerek segítségével húsra emlékeztető fogásokat készíthetünk belőle. Nyugaton BBQ, hamburger, fasírt és szendvicsfeltét formájában folytatja sikeres pályafutását. Az elmúlt időszakban több levelet kaptam, amelynek írói jackfruit pörkölt receptet szerettek volna, ám ennek el is kellett készülnie ahhoz, hogy meg tudjam osztani. Most jött el az ideje, íme:
Hozzávalók:
1 doboz jackfruit konzerv
3 ek olaj
fél tv paprika apró kockákra vágva
fél kk asafoetida
1 kk pirospaprika
1 paradicsom lereszelve
1 kk darált sós pritaminpaprika (elhagyható)
1 kk mustár
1 ek szójaszósz
egy csipet őrölt fekete bors
szükség esetén só
Figyeljünk arra, hogy a jackfruit konzerv ne szirupban, hanem sós lében eltett legyen. A jackfruitot megmossuk és összevágjuk. Egy edényben felmelegítjük az olajat, beletesszük a apróra vágott paprikát, és egy percig kevergetve sütjük. Ezután rászórjuk az asafoetidát és a pirospaprikát és néhány másodpercig tovább pirítjuk. Ráöntjük a paradicsomot, belekeverjük a mustárt, a sós paprikát és a szójaszószt, megborsozzuk. Egy percig kevergetjük, majd beleforgatjuk az összevágott jackfruitot és felöntjük vízzel. A sózással vigyázzunk, hiszen a pritaminpaprika és a szójaszósz is sós, lehet, hogy ennyi só elég is lesz. Nagyobb lángon főzzük kb. 20 percig, hogy a szósz besűrűsödjön.