Az elmúlt egy hétben nem igazán kerültem fakanál közelébe, ugyanis két könyvet adunk most nyomdába, és az utolsó simításoknak el kellett készülnie hétvégéig.
Ma délután végre akadt egy kis szabadidőm, így a héten először főztem olyant, aminek az elkészítése 20 percnél tovább tart. A friss rozmaring illata ihletett meg, amikor elmentem a bokor mellett.
Szerintem sokan azt gondolják, hogy a krisnások csak indiai ételeket esznek. Azonban ez egyáltalán nem így van. Nem tudom, beszélhetek-e a többiek nevében, de a tapasztalatom az, hogy Krisna-völgy lakói szeretik a magyaros ételeket is, az olasz ízekről nem is beszélve. Az utóbbi időben pedig egyre inkább teret hódít a reformkonyha. Nem tudom, hogy ez a rozmaringos-krumplis lepény hová tartozik és kitől származik, de nálunk mindig sikert arat.
Hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönköly kenyérliszt
2 tk só
3 ek olívaolaj
1 dkg friss élesztő
kb. 3 dl kézmeleg víz
1 kg krumpli
1 ek friss rozmaring
néhány kanál olaj
1 kis doboz tejföl
1 erős zöldpaprika
20 dkg trappista sajt
A lisztet jól elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk az olajat, és a vízzel rugalmas tésztát gyúrunk. Meleg helyre tesszük keleszteni. Közben héjában megfőzzük a krumplit. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét! Ha megfőtt, megpucoljuk és kb. 4 mm vastag karikákra vágjuk. Fogunk egy serpenyőt, néhány kanálnyi olajat teszünk az aljára, majd beledobjuk a rozmaringot, és annyi krumplikarikát, amennyi belefér. A rozmaringtól ínycsiklandóan illatos lesz! Megpirítjuk az egyik oldalát, majd a másikat is. Így kisütjük az összes krumplit. A végén a rozmaringot is szedjük ki az olajból, majd azt is rátesszük a lepényre. Ropogós és ízletes!
Közben megkel a tészta is, ebből az adagból 2 óriási, vagy 3-4 kisebb lesz. Én kerekre szoktam nyújtani, mint a pizzát. Gránit tányéron sütöm, így remek lesz az íze. Szóval kerek és vékony tésztát nyújtok, egészen vékonyat, mint amilyen a pizzatészta. Ráteszem a tányérra a tésztát, megkenem egy kevés tejföllel és teszek rá néhány szelet hajszálvékonyra vágott zöldpaprika karikát. Szerintem ez fontos, mert felülmúlhatatlan íze lesz az erős paprikától, és ha vékonyra van vágva, akkor nem túl csípős, csak épp annyira, amennyire kell. Szép sorban kirakom a krumplival. A sült rozmaringból is rakok rá egy keveset, kissé megsózom, majd megszórom trappista sajttal. Ízlés kérdése, én nem teszek rá túl sokat, csak egy kis ízesítő. Aki szereti, tegyen rá bőven. Amikor ezt így összerakosgattam, előmelegített sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg meg nem pirul.