Nemrég találtam ezt az izgalmas pitét a neten, el is készítettem a héten egy céges karácsonyi paritra. Sikert aratott, úgyhogy megtartom a receptet 🙂
Változtattam az eredeti receptem, de az ötlet innen van: https://sokszinuvidek.24.hu/otthon-keszult/2018/11/20/sutotokos-pite-makos-sutotok-pite/
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg teljeskiőrlésű liszt
30 dkg fehér liszt
1 kk sütőpor
egy csipet só
10 dkg cukor
20 dkg vaj
3 ek tejföl
A mákos réteghez:
2,5 dl tej
12 dkg cukor
20 dkg darált mák
1 citrom héja
4 ek sárgabarack lekvár
A sütőtökös réteghez:
70 dkg felkockázott sütőtök
4 ek nádcukor
1 kk gyömbérpor
1 kk őrölt fahéj
1 ek vaníliás pudingpor
Először elkészítjük a töltelékeket. A mákoshoz összeforraljuk a tejet és a cukrot, majd belekeverjük a mákot és a citromhéjat, és 2-3 percig összefőzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és kihűtjük, ha megvan, hozzákeverjük a sárgabarack lekvárt.
A tökös réteghez lábosba tesszük a tököt, öntünk alá 1-1,5 dl vizet, és addig főzzük, míg a tök megpuhul és szétfő. Még forrón belekeverjük a cukrot és a fűszereket. Amikor kihűlt, habverővel a pudingport is hozzáadjuk.
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, a sót és a cukrot, belemorzsoljuk a vajat, és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát gyúrhassunk. Jól kidolgozzuk, majd kétfelé szedjük.
Egy 20×30-as tepsibe tesszük a tészta felét kinyújtva, rásimítjuk a mákos tölteléket. Ezen eloszlatjuk a sütőtökös masszát, amit leborítunk a másik adag kinyújtott tésztával. A tetejét megkenjük egy kevés tejjel.
Előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük a pitét, mielőtt kivesszük, tűpróbával ellenőrizzük.