Hozzávalók:
2 padlizsán
nagyszemű só
olívaolaj (napraforgó is jó)
asafoetida (vagy fokhagyma szeletelve)
frissen őrölt feketebors
friss petrezselyemzöld apróra vágva (vagy ízlés szerint más zöldfűszer, de friss legyen)
fél citrom
Egy Olaszországban élő kedves ismerősömtől tanultam a padlizsán előkészítését grillezéshez. A padlizsánokat megmossuk, a két végét levágjuk, 6-7 mm széles szeletekre vágjuk. A szeletek mindkét oldalát finoman besózzuk, és egymásra tesszük. A tetejükre egy tányért helyezünk és egy kicsit lesúlyozzuk. Egy órát állni hagyjuk, közben barna lé távozik a padlizsánszeletekből, ízesebb lesz, jobban átveszi majd a marinálás aromáját.
Ha megvan, letörölgetjük a maradék nedvességet a padlizsánról, és mindkét oldalukat szépen meggrillezzük.
Ezután fogunk egy lezárható dobozt vagy csatos üveget, és elkezdjük rétegezni: az alját kirakjuk padlizsánnal, megszórjuk asafoetidával, borssal és petrezselyemmel, és locsolunk rá egy-két kanál olajat és néhány csepp citromlevet. Jön egy újabb sor padlizsán stb. Amíg el nem fogy. A tetejére is olajat öntünk, majd lezárjuk az üveget és hűtőben néhány óráig érleljük. Pirítóson tálalva nagyszerű fogás.