A ropogós kovászos uborka titka

Így lesz igazán ropogós a kovászos uborka – lépésről lépésre

Nálunk nyáron nincs hét kovászos uborka nélkül. Nem véletlen: hűsít, savanykás, roppan, és valahogy minden mellé illik. De ha nem figyelünk néhány apró részletre, könnyen megpuhulhat vagy meg sem indul az erjedés.

Ha nem a saját kertedben szeded az uborkát, érdemes a zöldségesnél akkor vásárolni, amikor friss áru érkezett. A legjobb eredményt akkor kapod, ha a leszedéstől a befőzésig a lehető legrövidebb idő telik el.

Előkészítés:

Rövid időre áztasd hideg vízbe az uborkákat, majd mosd meg őket alaposan. Vágd le a két végét, és hosszában 2-3 helyen vágd be, hogy a sós lé jól átjárja.

Rétegezés:

Az üveg aljára kerüljön egy csomag friss kapor. Szorosan pakold rá az uborkákat, majd a tetejére is tegyél kaprot. Végül helyezz a tetejére egy szelet kenyeret. A legjobb persze a kovászos kenyér – de ha az nincs, jó minőségű fehér kenyér is megteszi.
Volt, hogy nem volt otthon kenyér, csak egy kanálnyi kovász – meglepő módon az egyik legfinomabb uborkám így készült.
Vannak, akik burgonyát használnak kenyér helyett – kipróbáltam, de nálam a kenyér marad a nyerő.

Fontos megjegyzés: az uborka akkor is „kovászolódik”, ha nem teszünk rá semmit – ez a tejsavas erjedés, amivel például sós uborka is készül. De most maradjunk a klasszikus nyári kovászos uborkánál.

A lé:

1 liter vízhez adj 1 evőkanál jódozatlan sót – ez nagyon fontos! Keverd fel alaposan, majd öntsd rá az uborkára úgy, hogy ellepje.

Erjesztés:

Az üveget ne tedd ki tűző napra, inkább meleg, világos, de árnyékos helyet keress neki.
Ebben a melegben 2-3 nap alatt elkészül. Amikor már majdnem jó, de még egy kis idő kéne neki, vidd be a lakásba, vedd le róla a kenyeret és a kaprot.

Tárolás:

Tedd át az uborkákat egy tiszta edénybe, szűrd rá a levét, és mehet a hűtőbe. Pár óra múlva (de legkésőbb másnap) elérkezik a pillanat: előveheted az isteni, ropogós kovászos uborkát.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek