Nagyon élvezem, hogy már friss spenót van a kertben. Élmény leszedni a harsogó, ropogós, friss leveleket. Gyakran a bőség zavarába kerülök: mi készüljön belőle, spenótfőzelék, tejszínes, házisajtos spenót, paradicsomos spenót, esetleg spenót pakora? Ma a spenótfőzelék nyert. Nem tudom, ki hogy van vele, én nem szeretem a kenyeret a főzelékhez, de valami kísérő azért kell hozzá. Szerintem ma remek párost sikerült összehoznom, az indiai és a magyar konyha találkozásából finom ebéd készült. Pudlát sütöttem a főzelékhez, ami egy indiai sós palacsinta, és küllemében az omletthez hasonlít. Csicseriborsólisztből készül, és egészen apróra vágott kis zöldségkockák színesítik.
Spenótfőzelék
Hozzávalók:
1 jó nagy tál friss spenót (nagyon össze fog esni főzéskor)
4 ek olaj
3 ek liszt
½ kk asafoetida
½ l tej
só
A spenótleveleket több vízben, alaposan megmossuk. Forrásban lévő vízbe dobjuk, és néhány perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük és ledaráljuk, vagy turmixoljuk. Ezután egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a lisztet és az asafoetidát, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk. Kb. 3 perc alatt megpirul és illatos lesz az asafoetidától. Ekkor beletesszük az előkészített spenótot, felengedjük a tejjel és megsózzuk. Felforraljuk és 5 percig forraljuk, majd levesszük a lángról.
Pudla – indiai sós palacsinta
Hozzávalók:
20 dkg csicseriborsó- vagy sárgaborsó liszt
5 dkg finom liszt
1 kk õrölt római kömény
1 erõs zöldpaprika megdarálva (ha bírjuk az erőset)
1/4 kk asafoetida
3/4 kk kurkuma
2 1/2 kk só
1/4 kk õrölt feketebors
1 kk õrölt koriander
1 csokor korianderlevél vagy petrezselyem
4 dl hideg víz
½ ek reszelt friss gyömbér
2 közepes paradicsom
1 pritaminpaprika
1 kisebb saláta-cukkini negyede
ghí vagy növényi olaj a sütéshez
3 ek citromlé
Egy tálban összekeverjük a kétfajta lisztet, hozzáadjuk a római köményt, a zöldpaprikát, az asafoetidát, a kurkumát, a sót, a feketeborsot, az őrölt koriandert és a gyömbért. Szép lassan hozzákeverjük a vizet. Palacsintatészta sűrűségű masszát kapunk. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott zöldségeket. Ha esetleg sűrűnek találjuk, adjunk még hozzá vizet. A lényeg, hogy ne legyen túl sűrű, egyrészt nem sül át, másrészt a túl vastag massza nem ízletes. Fogunk egy palacsintasütőt, kevés olajat melegítünk benne, beleöntünk egy kevés tésztát, és megsütjük, akár a palacsintát. Ha az egyik oldala kész, megfordítjuk, és azt is barnára sütjük. Ha kész, egy kevés citromlével megfröcsköljük, és melegen tálaljuk.