A „dagasztás nélküli kenyér” fogalom lett. Szinte minden gasztroblogon szerepelt, háziasszonyok zengtek himnuszokat dicsőségéről. Dolce Vita szimplán csak „a tökéletes kenyér”-nek titulálta, és mint mindig, most is egyetértek vele. Ez a kenyér méltán tett szert ekkora népszerűségre, hiszen utánozhatatlan mind ízében, mind pedig egyszerű elkészítési módjában. Az összeállítása csupán néhány percet vesz igénybe, hiszen nem kell dagasztani, csak néhány gyors mozdulattal összekeverni. Innentől az idő nekünk dolgozik. Hosszú kelesztés és sütés után hihetetlen eredményt kapunk: rendkívül ízletes, ropogós héjú, belül puha kenyeret. A sok esős nap után némi mediterrán hangulatra vágytam, ezért aszalt paradicsommal, fekete olívával és friss, illatos rozmaringgal ízesítettem.
–
–
Alaprecept
Hozzávalók:
3 pohár kenyérliszt (1 pohár 2,5 dl)
1,5 pohár langyos víz
½ tk szárított élesztő
1,5 tk só
A lisztet, a sót és az élesztőt tálba tesszük és jól elkeverjük. Hozzáadjuk a vizet és néhány mozdulattal összekeverjük. Ne ijedjünk meg, egészen ragacsos tészta lesz, kicsit sűrűbb, mint a nokedlitészta. Gondosan lefedjük és 12-18 órán át kelesztjük. Ha ez letelt, a munkalapot jól belisztezzük, a tésztát rárakjuk, áthajtogatjuk, és kerekre formázzuk. Lisztezett jénaiba tesszük és lefedjük. Még egy órán át kelesztjük, majd előmelegített sütőbe toljuk. Fedővel sütjük 30 percig, majd fedő nélkül még további percig.
Mediterrán hangulatban
Amikor a tésztát összekevertem, tettem hozzá 5-6 aszalt paradicsomot apróra vágva, 1 evőkanálnyi összevágott fekete olívabogyót, illetve 2 tk összevágott friss rozmaringot. Legközelebb kipróbálom a teljes kiőrlésű változatot is.
Váóóó! Nagyon finom lehet! 🙂 Ugye milyen csodás kenyérke ez? 🙂 Éppen most gyújtottam be a sütőt és mindjárt rakom is be a mai kenyerünket! 🙂
Duende, lenyűgöző ez kenyér, igazad volt!
Nagyon ügyes vagy, tényleg szép lett. Látszik a képen is hogy rendes kenyér állaga van.
Köszönöm szépen! Ugyanakkor meg kell mondanom, hogy nem én vagyok ennyire ügyes, a recept zseniális. A kenyér belseje szaftos, puha lesz, kívülről pedig ropogós.
Nagyon tetszik ez a recept és szeretném is kipróbálni. Megkérdezhetem, hogy milyen pontosan a kenyérliszt? BL 80-asra gondolsz?
Ancsesz, a BL 80-as a kenyérliszt, de ha épp nincs otthon, sima lisztből is megoldható.
Hari! Nagyon gyönyörű ez a kenyér, én is megcsinálom majd. Csak annyi lenne a kérdésem, hogy fedő nélkül még hány percig kell sütni?
Fedő nélkül még 20 percig hagytam a sütőben. Jó sütést!
Rendben, köszönöm a gyors választ!:)
Hány fokos sütőbe tegyük? 🙂