Aviyal – egy dél-indiai specialitás

Az egyik szabdzsi, amit Gaura Purnimára főztem, az aviyal volt. Szeretem ezt az ételt, egyrészt, mert wokban készül, másrészt, mert a végén hozzáadott joghurt és friss kókusz különlegessé, egyedivé varázsolja. Kitűnő fogás lehet vacsorára ez a híres dél-indiai recept. Bármilyen zöldséget használhatunk hozzá, csak arra vigyázzunk, hogy úgy vágjuk fel õket, hogy egyszerre fõjenek meg. Wokban kell elkészíteni, mert ebben a zöldségek szépen megpirulnak és nagyon ízletesek lesznek. Ha wokban főzök, mindig a végén sózom meg a zöldségeket, különben összeesnek, és nem lesz szép az étel. Néhány szakácskönyv szerint egy kevés víz is kell a zöldségek alá, nekem ilyenkor azok összeesnek, és szerintem az ízük sem annyira karakteres, ezért víz nélkül készítem.

wokos-sabji

 

Aviyal

Hozzávalók:

5 evõkanál ghí vagy olaj

6-8 curry levél

25 dkg zöldbab, 3 cm-es darabokra vágva

25 dkg sütõtök, 1.5 cm-es kockákra vágva

25 dkg sárgarépa, 4 cm x 1.5 cm x 1.5 cm-es csíkokra vágva

25 dkg cukkini, 1.5 cm-es kockákra vágva

20 dkg zöldborsó

25 dkg burgonya, 1.5 cm-es kockákra vágva

1 kávéskanál kurkuma

1 1/2 kávéskanál õrölt koriander

1 erõs zöldpaprika, apróra vágva

1.5 dl joghurt

1.5 dl reszelt friss kókusz

2 kávéskanál só

 

A ghít vagy az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a curry leveleket és az apróra vágott zöldpaprikát – ez 1-2 percig tart. Beleszórjuk az őrölt koriandert, fél percig tovább pirítjuk, majd belekeverjük a zöldségeket és a kurkumát. Lefedjük, és időnként óvatosan megkeverve addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ez kb. 20 perc, ha jó wokunk van. Ha a zöldségek puhák, belekeverjük a sót, a joghurtot és friss kókuszt. Egy-két percig összefőzzük, majd levesszük a tűzről. Rizzsel, esetleg purival vagy csapátival tálaljuk.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek