Az egyik szabdzsi, amit Gaura Purnimára főztem, az aviyal volt. Szeretem ezt az ételt, egyrészt, mert wokban készül, másrészt, mert a végén hozzáadott joghurt és friss kókusz különlegessé, egyedivé varázsolja. Kitűnő fogás lehet vacsorára ez a híres dél-indiai recept. Bármilyen zöldséget használhatunk hozzá, csak arra vigyázzunk, hogy úgy vágjuk fel õket, hogy egyszerre fõjenek meg. Wokban kell elkészíteni, mert ebben a zöldségek szépen megpirulnak és nagyon ízletesek lesznek. Ha wokban főzök, mindig a végén sózom meg a zöldségeket, különben összeesnek, és nem lesz szép az étel. Néhány szakácskönyv szerint egy kevés víz is kell a zöldségek alá, nekem ilyenkor azok összeesnek, és szerintem az ízük sem annyira karakteres, ezért víz nélkül készítem.
Aviyal
Hozzávalók:
5 evõkanál ghí vagy olaj
6-8 curry levél
25 dkg zöldbab, 3 cm-es darabokra vágva
25 dkg sütõtök, 1.5 cm-es kockákra vágva
25 dkg sárgarépa, 4 cm x 1.5 cm x 1.5 cm-es csíkokra vágva
25 dkg cukkini, 1.5 cm-es kockákra vágva
20 dkg zöldborsó
25 dkg burgonya, 1.5 cm-es kockákra vágva
1 kávéskanál kurkuma
1 1/2 kávéskanál õrölt koriander
1 erõs zöldpaprika, apróra vágva
1.5 dl joghurt
1.5 dl reszelt friss kókusz
2 kávéskanál só
A ghít vagy az olajat felforrósítjuk, megpirítjuk benne a curry leveleket és az apróra vágott zöldpaprikát – ez 1-2 percig tart. Beleszórjuk az őrölt koriandert, fél percig tovább pirítjuk, majd belekeverjük a zöldségeket és a kurkumát. Lefedjük, és időnként óvatosan megkeverve addig pároljuk, amíg meg nem puhul. Ez kb. 20 perc, ha jó wokunk van. Ha a zöldségek puhák, belekeverjük a sót, a joghurtot és friss kókuszt. Egy-két percig összefőzzük, majd levesszük a tűzről. Rizzsel, esetleg purival vagy csapátival tálaljuk.
Szia,
Üdv a gasztrobloggerek körében 🙂
Örülök, hogy tetszett a könyv, remélem sokat tudsz belőle majd sütni!
Tetszik a blogod, biztosan fogok még erre járni! Nekem csak az a bajom, hogy a gyerekek tejallergiája miatt nem tudok pl. vega-sajtot használni hús helyett, pedig nem bánnám, ha kevesebbet ennénk… És a lányom a szóját sem bírja – én meg nem szeretem – úghogy sajna ez sem megoldás 🙁
Ha szeretnél felkerülni a gasztro gyűjtőoldalra, ahol mindennap megjelenik az új postok, írj egy kommentet a gasztro.blog.hu-ra. Az oldalsávban van egy ‘Új blogok’ téma, oda kell a kommentben a címedet elküldeni.
Sok sikert 🙂
Niki
Szia Niki!
Nagyon köszönöm a bíztatást és a segítséget! Bejelentkeztem a gasztro.blog-ra, meg tettem fel linkeket is ide. Majd még szépítgetem. (És belinkeltem a grissini receptjénél, hogy tőletek származik 🙂 Ha van bármilyen ötleted, kérlek, írd meg!
Minden jót!
Hémangi (ezt takarja a hdd)
Köszi a linkelést 🙂
Esetleg még a gasztro.miner.hu-ra is be lehet jelentkezni.
Juteszembe, egy barátnőm testvére és a párja is a Krisna-völgyben lakik, lehet, hogy ismeritek is egymást 🙂 (Persze a nevét nem tudom, csak arra emlékszem, hogy egy krisna „szórólapon” ők voltak rajta, és a nővére Gödöllőn lakik)
Egyébként annyira jól hangzik az a koriander csatni, csak valamiért heves ellenszenvvel viseltetek a korianderzöld irányában 🙁 De talán majd ez is változik 🙂
Niki
Szia Niki!
Sajnos ebből még tudom kik ők, de majd megpróbálom kinyomozni.
Megfigyeltem, hogy a korianderlevelet az emberek utálják vagy imádják, középút nincs! Köszönöm az eddigieket!
Szia!
Gyönyörű a blogod, úgyhogy linkeltelek is! 🙂
Biztos, hogy gyakran fogok itt Nálad nézelődni, olvasgatni.
Remélem, sok-sok örömödet leled majd a blogírásban!
Gouranga
Adéle
Szia Adéle!
Köszönöm a kedves sorokat és a linket!
Gouranga
Hémangi
szia! currylevelet lehet valahol szerezni? vagy tudomisén, vetőmagot esetleg?
Currylevelet indiai fűszerkereskedésekben vásárolhatsz. Az oldalsávban található egy link: http://lal.hu, itt is megrendelheted, illetve Budapesten tudok néhány boltot, ahol kapható. Az Oktogonnál, a Vörösmarty utcában van egy indiai ajándéktárgy- és fűszerbolt, vagy az Ázsiában a Csarnokban, a Szép Kis India nevű kereskedésben (a címét nem tudom, de neten biztos megtalálod), vagy a Fény utcai piacon az Ezerjófűszer (vagy ilyesmi) nevű boltban. Sikeres vadászatot! 🙂
Üdv, Hémangi
Sok szerettel gratulálok weboldaladhoz, nagyon nagyon tetszik!Így legalább elérhető közelségbe kerülnek azoknak az ételeknek receptjei, amiket Te általad, elkészítésedben szerettünk meg.Kívánom sokan olvassanak, és ismerjék meg e fantasztikus konyha ételeit !Nagynénéd
Kilinkelnélek én is, ha nem bánod 🙂
A nevüket meg majd kiderítem, úgy egyszerűbb lesz….
Niki
Köszi a linket!