Szerintem legtöbben úgy gondolják, hogy répatorta csak a mesében van. Egy ideje megtudtam, hogy ez egy létező édesség. És bár nem vagyok túl jó barátságban a répával, izgatta a fantáziámat, és tudtam, hogy egyszer megsütöm. Aztán Lila füge oldalán találtam egy receptet, ami nagyon megtetszett, de mint szinte mindent, ezt is módosítottam egy kicsit. Így készült el az isteni répatorta, amely teljesen elbűvölt! Mivel meglehetősen fűszeres ízhatású, nagyon kiadós édesség. Természetesen rögtön megkóstoltuk, amint elkészült, azonban másnap még finomabb volt.
Most – második alkalommal – egy szülinapra készítettem el. Sajnos nem tudok túl szépen tortát díszíteni, de majd gyakorlom. Nagyon szeretnék beruházni egy szuper habzsákra, sokféle mintájú nyomócsővel, de még nem találtam meg az igazit. Az legtöbb üzletben kis műanyag vacakokat, vagy olyant lehet kapni, ami vékony vászon, és az oldalán a varrásnál kijön a krém. Talán az én hibám, de ezekből már tucatnyit elhasználtam. Ha valaki esetleg tudja, hol kapható profi, ossza meg velem!
A sárgarépa védelmében
A sárgarépa rengeteg rostot tartalmaz, amely a belek egészségét védi, így segít megelőzni a bélrendszer daganatos betegségeit. A vér koleszterinszintjét is csökkenti. Káliumot, kalciumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, valamint C- és E-vitamint tartalmaz, továbbá a B-vitamincsalád tagjait. Legnagyobb mennyiségben mégis az A-vitamin elővitaminja, a béta-karotin fordul elő benne, amely számos területen segíti a szervezetet. Az A-vitamin hiányának egyik tünete a szürkületi vakság, más néven farkasvakság. Ha a szem ideghártyája nem kap elegendő retinolt, azaz A-vitamint, nehezen alkalmazkodik az esti gyenge fényhez. Napi egy sárgarépa elfogyasztásával azonban szinte teljesen helyreállítható a látás. A béta-karotin erőteljes antioxidáns, véd a szabad gyökök káros hatásaitól. Egyes vizsgálatok szerint a daganatos megbetegedések kockázatát is csökkenti: különösen igaz ez a tüdő-, bőr, méhnyak-, gyomor- és a vastagbéldaganatokra. A közelmúltban kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a karotinok, amelyek közé a béta-karotin is tartozik, az immunrendszer működésére is hatnak. Érdekes, hogy a répa főzve hasznosabb, mint nyersen: vastag sejtfalainak köszönhetően ugyanis a szervezet a nyers répa béta-karotin tartalmának csupán negyedét hasznosítja. A főzés viszont roncsolja ezeket a sejtfalakat, ráadásul az elkészített ételekben általában az A-vitamin felszívódásához szükséges zsiradék is jelen van, így a karotintartalom nagyobb része képes hasznosulni. Ha viszont a nyers sárgarépát lereszeljük vagy felaprítjuk, az élelmi rostok jó tulajdonságai érvényesülnek fokozottabban.
Remélem ez mindenkit meggyőzött arról, hogy a répa jó. Most akkor lássuk a receptet!
Répatorta
Hozzávalók:
25 dkg nádcukor
1,5 dl olaj
4 ek narancslé
1 tk vaníliakivonat
1 kis pohár joghurt
2 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 tk fahéj
1 tk gyömbérpor
1 tk só
22 dkg liszt
30 dkg finomra reszelt sárgarépa
10 dkg darált mogyoró vagy dió
A krémhez:
50 dkg mascarpone
4 ek joghurt
15 dkg porcukor
1 tk vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja és leve
A cukrot, az olajat, a narancslevet, a vaníliát és a joghurtot és a szódabikarbónát összekeverjük. Egy másik tálban a száraz hozzávalókat is vegyítjük: a lisztet, a sütőport, a sót, a gyömbérport és a fahéjat. A két keveréket alaposan elkeverjük, majd belekerül a reszelt répa és a darált mogyoró. Lisztezett, vajazott sütőformába tesszük és 180 fokos sütőben kb. 45 perc alatt készre sütjük.
Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét a joghurttal és a porcukorral alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a narancs héját, levét. Amikor a krémet összeállítjuk, kicsit híg lesz, de nem kell aggódni, tegyük be a hűtőbe, és egy negyed óra pihentetés után megszilárdul.
A kihűlt lapot kettévágjuk és megtöltjük a krém 1/3-ával, a többi krémmel pedig kívülről bevonjuk a tortát.
Köszönöm ezt a receptet! Ez volt az egyik kedvencem amikor New Yorkban laktam és azóta sem ettem igazán jó répatortát… Most végre megcsináltam a recept alapján és talán még jobb lett mint az eredeti!
A krémhez az én amerikai receptem krémsajtot és vajat ír, de Mo-n nehéz krémsajthoz jutni és így egyszerűbb volt.
Nagyon örülök, hogy sikeres volt a recept! Egyébként az eredeti – amit kicsit átalakítottam – szintén krémsajtot ír, általában a Philadelphiát javasolják. Mivel ezt még sosem próbáltam, és a mascarponét ismertem, egyszerűbbnek tűnt így készíteni – aztán tetszett a dolog.
Hémangi
Szia!Megcsináltam a répatortát,igaz mézzel,és krém nélkül,de isteni volt így is.Mindkét gyerekemnek nagyon ízlett.Ajánlom Mindenkinek.
Szia, örülök, hogy tetszett a recept. Én is gondoltam már rá, hogy krém nélkül is meg lehet csinálni, egyszerű édességként.
Hémangi
Ez volt az első recept, amit az oldaladról kipróbáltam. Az igazság az, hogy nagyon szeretek a konyhában tevékenykedni, de a sütemények, édességek.. áá, nem az én asztalom.. De ma a répatortád receptjével, valamint született hozzáértésemmel :)) sikerült csodát alkotnom!!Szerintem fantasztikus lett!! Nagyon szépen köszönöm!!
Nelli, nagyon örülök, hogy elégedett vagy a recepttel. Nálunk is óriási sikere volt, amikor első alkalommal sütöttem.
Szia!
Tojás egyáltalán nem kell a tésztájába??
Nem.
én nem szoktam krémmel tölteni, hanem több joghurtot és narancslevet teszek a krémbe, és a torta mellé/köré teszem.
a cukornak csak a felét teszem a tortäba és kb 2-szer annyi mandulaforgäcsot, mint amit a recept ir.
az utolso pär sütéskor tettem a tortära fehércsoki/kecskesajt glazurt – nagyon illik hozzä!
Köszönjük a tippeket! Hémangi
Kedves Hemangi!
Nagyon köszönöm a tökéletes recepteket!
Gyermekeim Vrinda és Govinda imádták!!!
szolgád: Shyama Gauri d.d.
Kedves Syama Gauri! Nagyon örülök, hogy tetszett a recept, és a gyerekek is szerették. Jó főzőcskézést kívánok 🙂