Csalamádé télire

Az elmúlt két-három nap a befőzés jegyében telt. Ennek következtében szépen lassan megtelnek a spájz polcai. Elsőnek jöjjön a téli csalamádé receptje.

Hozzávalók (1 db 3,75 l-es üveghez):

1 közepes fej édeskáposzta

4 db közepes répa

6 db fehérpaprika

6 db közepes uborka (nem kígyó, eltenni való)

6 db zöldparadicsom

3 l víz

2 ek fruktóz

3 ek só

1 kk fehérmustármag

1 kk koriandermag

1 babérlevél

1 kk egész feketebors

1,5 kk citromsav

celofán

nátrium-benzoát

Csalamádé

Előkészítjük az üvegeket, összevágjuk a celofánt (üvegenként kettőt), odakészítjük a nátrium-benzoátot.

Először is felforralunk 3 l vizet. Amikor forr, beletesszük a fruktózt, a mustármagot, a koriandert, a babérlevelet és a feketeborsot. 2 percig együtt forraljuk, majd elzárjuk a lángot, és a levet kihűtjük.

Közben megtisztítjuk az összes zöldséget, majd legyaluljuk az édeskáposztát, az uborkát, a répát és a paprikát. Vékony szeletekre vájuk a zöldparadicsomot is, és mindent alaposan összekeverünk.

Az előkészített üvegekbe töltjük a legyalult zöldségeket, minden réteget alaposan lenyomkodva, hogy jól tele tudjuk tenni. Amikor a felöntőlé már kihűlt, belekeverjük a citromsavat, és a lével felöntjük az üvegeket.

Fogunk egy celofánt, az egyik oldalát bevizezzük, majd a vizes felével lefelé az üveg tetejére tesszük. Erre rakunk egy negyed kk nátrium-benzoátot, majd fogunk még egy celofánt, annak is bevizezzük az egyik oldalát, és vizes felével felfelé a másikra helyezzük. Ekkor rakjuk rá a csavar, és szorosan betekerjük. Minden üveget így elkészítünk, majd a kamrába tesszük őket.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek