Csokitorta

Egy családi szülinap alkalmából készítettem tegnap ezt a csokitortát, a már sokszor bevált mézeslapos recept alapján.

Csokitorta

Hozzávalók (egy normál méretű tortához):

A 6 laphoz:

15 dkg vaj

15 dkg cukor

0,8 dl tej

3 ek méz

1 tk szódabikarbóna

1 tk sütőpor

50 dkg liszt

A krémhez:

1,5 l tej

15 lapos ek pudingpor (tejszín vagy vanília, de a keményítő is jó)

6 ek jó minőségű kakaó

1 tk instant kávépor (koffeinmentes)

50 dkg vaj

50 dkg porcukor

A díszítéshez:

csokiforgács, koktél cseresznye, kókuszreszelék, vagy ki mit szeret

Először elkészítjük a lapokat. Egy lábosba tesszük a vajat, a cukrot, a tejet és a mézet, majd kis lángon felolvasztjuk. Nem kell forralni, csak olvasztani. Levesszük a tűzről, s amikor már egy kicsit kihűlt, beletesszük a szódabikarbónát és a sütőport. Ha már majdnem teljesen kihűlt, a lisztet is hozzáadjuk és összegyúrjuk. A tésztát 6 részre szedjük, fogjuk az elsőt, belisztezzük a deszkát és a tésztát kerekre nyújtjuk. Tegyünk rá egy tortaformát vagy fedőt, és vágjuk körbe, így szabályos kört kapunk. Amikor megvan, egy megfelelő méretű tepsit megfordítunk, belisztezzük az alját, rátesszük a tésztát, és megsütjük. Vigyázni kell, mert 2-3 perc alatt – megsül. Ugyanígy kisütjük a maradék lapokat is.

A krém elkészítéséhez először elkészítjük a főtt krémet. A pudingport simára keverjük egy kevés tejjel, a maradék tejet pedig feltesszük forralni. Amikor forr, hozzáadjuk a pudingport, és keményre főzzük. Levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, a kakaóval és a kávéval, majd apránként a kihűlt pudinghoz adjuk.

Amikor minden megvan, összeállítjuk a tortát: a lapokat megkenjük a krémmel. Ne felejtsünk krémet hagyni a torta külső kenéséhez, s a díszítéshez.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek