Levelet kaptam a napokban, írója arról érdeklődött, tudnék-e neki olyan kiránduláshoz ajánlott péksütemény receptet adni, amelyet szívesen esznek nem vegetáriánusok is. Biztos van már ilyen receptem, de gondoltam, kipróbálok inkább egy újat.
Hozzávalók:
35 dkg teljes kiőrlésű liszt
15 dkg kenyérliszt
1,5 tk só
4 ek olaj
2 ek szezámmag
2 dkg élesztő
3 ek tejföl
15 dkg sajt
15 dkg magyaros, füstölt gabonakolbász
A lisztben elkeverjük a sót és a szezámmagot, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejfölt és annyi vizet, hogy puha tésztát kapjunk. Szép simára kidolgozzuk a tésztát, majd lefedjük az edényt, és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Közben lereszeljük a sajtot és összemorzsoljuk a gabonakolbászt.Amikor a tészta megkelt, három adagra szedjük. Fogjuk az elsőt, lisztezett deszkán kör alakúra nyújtuk, majd 8 cikkre (háromszögekre) szeleteljük. A háromszögeket az alapnál megszórjuk sajttal, teszünk rá a morzsolt gabonakolbászból is, behajtjuk a két végét és feltekerjük. Ugyanígy járunk el a többivel is, így végül 24 db apró, töltött kiflit kapunk. A tetejüket megkenjük vékonyan tejföllel, megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra melegítjük a sütőt, közben a kifliket újra kelesztjük. Fél óra elteltétel betesszük a sütőbe, és nagyjából 20 perc alatt szép barnára sütjük.