A gabonakolbász, amit felhasználtam a gombóchoz, saját készítésű, ehhez is találtok receptet az oldalon.
Hozzávalók:
A gombóchoz:
30 dkg gabonakolbász
2 dl rizs
1 kk só
2 kk pirospaprika
Fél kk asafoetida
Egy csipet őrölt bors
1 kk majoránna
1 kk borsikafű
Fél kk őrölt fűszerkömény
2 ek lenmag
A káposztához:
4 ek olaj
2 ek liszt
3 kk pirospaprika
Egy csipet őrölt bors
1 kk őrölt fűszerkömény
3 ek sűrített paradicsom
1 kg savanyú káposzta
A gombóchoz való rizst kétszeres mennyiségű vízzel, sóval megfőzzük. Ha megvan, kihűtjük. Elmorzsoljuk a gabonakolbászt, hozzáadjuk a fűszereket, a borsot, a pirospaprikát, az asafoetidát, a majoránnát, a borsikafüvet és a köményt, végül a kihűtött rizst. A lenmagot megőröljük és elkeverjük 6 ek vízzel, majd állni hagyjuk. Negyed óra múlva ezt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, alaposan elkeverjük és gombócokat formázunk belőle.
Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a lisztet, és folyton kevergetve – kis lángon – világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az asafoetidát és a fűszerpaprikát, majd további fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyúkáposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Beletesszük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha ez megvan, beletesszük a gombócokat, és még negyed órán át főzzük.
Ízlés szerint tejföllel tálaljuk.
