Gombócos savanyú káposzta

A gabonakolbász, amit felhasználtam a gombóchoz, saját készítésű, ehhez is találtok receptet az oldalon.

Hozzávalók:

A gombóchoz:

30 dkg gabonakolbász

2 dl rizs

1 kk só

2 kk pirospaprika

Fél kk asafoetida

Egy csipet őrölt bors

1 kk majoránna

1 kk borsikafű

Fél kk őrölt fűszerkömény

2 ek lenmag

A káposztához:

4 ek olaj

2 ek liszt

3 kk pirospaprika

Egy csipet őrölt bors

1 kk őrölt fűszerkömény

3 ek sűrített paradicsom

1 kg savanyú káposzta

A gombóchoz való rizst kétszeres mennyiségű vízzel, sóval megfőzzük. Ha megvan, kihűtjük. Elmorzsoljuk a gabonakolbászt, hozzáadjuk a fűszereket, a borsot, a pirospaprikát, az asafoetidát, a majoránnát, a borsikafüvet és a köményt, végül a kihűtött rizst. A lenmagot megőröljük és elkeverjük 6 ek vízzel, majd állni hagyjuk. Negyed óra múlva ezt is hozzáadjuk a többi alapanyaghoz, alaposan elkeverjük és gombócokat formázunk belőle. 

Előkészítjük a káposztát, azaz hideg vízben megmossuk és összevágjuk. Egy lábosban felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük a lisztet, és folyton kevergetve – kis lángon – világosra pirítjuk. Ezután beletesszük az asafoetidát és a fűszerpaprikát, majd további fél percig pirítjuk. Hozzáadjuk a savanyúkáposztát és a köményt, és felengedjük kicsit több vízzel, mint amennyi ellepi. Beletesszük a paradicsomlevet, sózzuk, borsozzuk. Ha felforrt, kisebbre vesszük a lángot, és addig főzzük, amíg a káposzta meg nem puhul. Ha ez megvan, beletesszük a gombócokat, és még negyed órán át főzzük. 

Ízlés szerint tejföllel tálaljuk. 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek