Házi finomságok befőzőautomatával

…avagy a befőzés egyszerű, gyors módja, tartósítószer és cukor nélkül

ivólevek IMG_8869_2

Mindenkinek vannak emlékei gyerekkorából, amikor a nagymamák és az anyukák a nyári hónapok alatt egész nap a konyhában álltak, hogy eltegyenek télire egy-egy gyümölcsöt, zöldséget. Rengeteg munkával és még több mosogatnivalóval járt. Aztán jött a dunsztolás néhány napig, az üvegek csak utána kerülhettek a kamrába. Ha valami nem úgy sikerült, ahogy kellett volna, akkor pedig felbontás után egy-egy romlott gyümölcs nézett ránk vissza a befőttes üvegből.

Néhány hónappal ezelőtt egy főzőtanfoyamon hallottam először a Weninger konyhai befőzőautomatáról. Az egyik résztvevő hölgy olyan lelkesedéssel beszélt róla, hogy amikor hazamentem, rögtön rákerestem a neten, és jó ideig tanulmányoztam az oldalukat. Végleg azonban akkor határoztam el, hogy beszerzek egyet, amikor az említett hölgytől kaptam néhány üveg befőttet, ami az említett automatával készült. Nem csupán a gyümölcsök tökéletes állaga, és az eredetit idéző aromája győzött meg. Amikor megkértem a hölgyet, foglalja össze röviden, hogyan készül, így felelt: „Fogod az üveget, beleteszed a megmosott gyümölcsöt, felengeded vízzel, ha akarod ízesíted, majd lezárod. Az automatába akár 18 üveget is beletehetsz, elindítod a megfelelő programot, aztán ha végzett, rögtön felteheted az üvegeket a polcra. Ennyi. Egy órán belül megvagy 18 üveg befőttel.”

A lezárt üvegeket (egyszerre akár 18-at) az automatába helyezzük

Létezik ennél egyszerűbb módszer? A Weninger befőzőtautomata segítségével megvalósulhat a háziasszonyok álma: rendkívül egyszerűen, pillanatok alatt, tartósítószer és akár cukor nélkül is befőzhetik kedvenc gyümölcseiket és zöldségeiket. Az automata annyira leegyszerűsíti a befőzés folyamatát, hogy a gyakorlatlanok számára is biztos a siker.
A külföldön és idehaza már jól bevált német háztartási készüléket a Weninger Bt. Magyarországon 16 éve forgalmazza.
Rendkívül sokoldalú: gyümölcsök, zöldségfélék és savanyúságok befőzésére, lekvárok, készételek – mint például levesek tartósítására is alkalmas. Használható még meleg-italok, például tea készítésére és melegen tartására, illetve külön kiegészítőkkel rostos ivólevek készítésére és lekvárok főzésére. Az egészségünkre ártalmas tartósítószer nélkül készíthetjük el befőttjeinket és savanyúságainkat, megtartva azok eredeti ízét és vitamintartalmát. Egyszerű a használata, az előkészületek után a megfelelő program beállításával a gép teljesen automatikusan végzi a tartósítást, nem kell felügyelni a befőzés folyamatát. A titok a megfelelő egyenletes hőfok biztosítása megfelelő ideig, amit ugye a hagyományos befőzés során nem tudunk megvalósítani. Érett gyümölcsöket választhatunk, nem fog szétfőni, így kevesebb cukrot kell használnunk, vagy akár el is hagyhatjuk azt. Cukor helyett akár mézet, fruktózt, édesítőszert is használhatunk, vagy natúr állapotban is tartósíthatunk, kisgyerekek és cukorbetegek számára. A gyümölcsök barnulása ellen sem kell kémiai anyagokat bevetnünk, elegendő hámozáskor víz alá tenni azokat, majd az egyenletes hőkezelés is megakadályozza az elszíneződést. Ilyen egyszerűen aranysárga őszibarackbefőttet készíthetünk!
Az automata gyorsaságát bizonyítja, hogy kevesebb, mint egy óra alatt készen van a befőtt, savanyúság. A program lejárta után már csak a polcra kell helyeznünk a kész befőtteket, nem kell napokig kerülgetni a bebugyolált szárazdunsztban lévő üvegeinket. Működése gazdaságos, egyszerre akár tizennyolc üveg fér el benne, az üvegeket egymás tetejére is helyezhetjük.
A régi bevált receptjeinktől nem kell megválnunk, az automatával azok is elkészíthetőek, a tartósítószer csípős mellékíze bizonyára senkinek sem hiányzik majd.
Ajánlom mindazoknak, akiknek fontos önmaga és családja egészsége, szereti a házias ízeket, de nincs ideje a fáradságos és hosszadalmas hagyományos befőzésre. A cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak sem kell lemondani a házi készítésű befőttekről, hiszen ezek cukor nélkül vagy édesítőszerrel is elkészíthetőek. Kisgyermekes édesanyáknak is tökéletes, akik maguk készíthetik el gyermekeik számára bébiételeiket és gyümölcsleveiket. De vendéglátások és büfék is előszeretettel használják italok melegen tartására, tea forralt bor készítésére.
Lepjétek meg a családot a téli hónapokra egészséges házi finomságokkal!

A nyári hónapok alatt néhány befőzős receptet is felteszek majd, amelyeket a Weninger automatával készítek.

További információ, receptek, vásárlás: http://www.befozoautomata.hu

IMG_8464_befautom_befőttekkel_2

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek