Nagy adag bazsalikomlevelet szedtem ma. Már régóta érlelődött bennem a gondolat, hogy kipróbálom a saját készítésű pestot, és egy csomag fenyőmag is várakozott vagy fél éve a szekrényben. Dolce vitánál olvastam, hogy aki egyszer készít házilag, többet nem vesz gyárit. Üvegeset én csak 2-3 alkalommal vettem vagy kaptam, ugyanis ritkán lehet fokhagyma nélkül készült változatot látni. Tisztában voltam vele, hogy Dolce vita tudja miről beszél, de az eredmény minden várakozást felülmúlt. Ki merem jelenteni, hogy aki csak gyári, üveges pestot evett eddig, az még sosem evett pestot. Itt a nyár, érdemes frissen készíteni, hiszen pillanatok alatt megcsinálhatjuk. Ízes, karakteres, ugyanakkor selymes, illatos és garantáltan sikeres lesz! A felhasználási módja végtelen: tehetjük tésztára, pirítósra, salátához, grillezett zöldségekkel tálalhatjuk, csak a fantáziánk szab határt. Az olasz ételeket tartalmazó gasztroblogokon minden bizonnyal számos autentikus felhasználási módot találhatunk.
Házi pesto
Hozzávalók:
2 marék bazsalikom
1,5 dl olívaolaj
3 ek fenyőmag (vagy dió)
½ bögre reszelt parmezán
Első lépésként megmossuk az illatos bazsalikomleveleket. Innentől több megoldás van rá, hogy az összes hozzávalóból szószt készítsünk. A legegyszerűbb természetesen turmixgépbe tenni minden alapanyagot és egy perc alatt összezúzni. Egy másik megoldás, hogy ledaráljuk a bazsalikomot és a fenyőmagot (vagy diót), lereszeljük a parmezánt és az egészet jól kikeverjük az olívaolajjal. Harmadik megoldás, hogy mozsárban összetörjük a hozzávalókat.
Én mindig igazat beszélek : ))))) Nincs olyan étel, amelyből a házi ne lenne jobb. Az olaszoknak mázlijuk van, náluk a kis közértekben készítenek ilyen friss pestót, bár otthon összedobni sem nagy feladat.
Köszi az inspirációt, Kriszta! Most ünnepélyesen megfogadom, hogy rá sem nézek többet az üvegesre. És télen cserépben fogok bazsalikomot nevelni, hogy a szezon se akadályozzon 🙂
Haribol! tudtok olyan parmezánt amiben nincs tojás, nekem többen mondták amelyik parmezánra nincs is rá írva hogy azt is azzal oltják be.
Gouranga
deadly
Sosem hallottam erről, azt tudom, hogy a legtöbb tojásos. Én ajándékba kaptam egyet valakitől, amin nem volt rajta, hogy tojásos lenne. Ha részletesebben érdekel, talán meg tudod kérdeni Dolce vitát a fozzunkolaszul.blogspot.com-on. Gouranga, hdd
sziasztok!
vajon pestot is lehetne eltenni dunsztolással vagy valami hasonló?
a boltit vajon hogy tartósítják?
előre is köszi
Nem tudom, hogy lehetne tartósítani. Már gondolkodtam rajta, de nincs ötletem, miután nem kell főzni.
most jutott eszembe a fagyasztás.
de lehet, hogy attól plötty lesz
Biztosan jó a fagyasztás. És nem hiszem, hogy jobban plötty lesz, mert a turmixolástól már eleve plötty.
Egy barátom azt mondta, hogy felforralni kéne majd dunsztolni.
Majd kiopóbálom így is, úgy is. 🙂
Szerintem , ha olajat öntünk a tetejére, az tartósítja….
Nem hinném, hogy hőkezelés nélkül önmagában tartósítja az olaj.
ja és a sajtot csak kihagyjuk