Káposztás pirog

Hozzávalók:

A tésztához:

60 dkg liszt

2,5 kk só

3 dkg friss élesztő

1 dl olaj

kb. 4 dl langyos tej

A töltelékhez:

1 fej káposzta

3 ek olaj

1,5 kk só

½ kk őrölt feketebors

A tésztához a lisztet kelesztőtálba tesszük, belekeverjük a sót, hozzáadjuk az olajat, belemorzsoljuk az élesztőt. Langyos tejjel puha tésztát gyúrunk. Alaposan kidolgozzuk, majd lefedjük a tálat, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A káposztát finomra reszeljük, besózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután kinyomkodjuk belőle a felesleges vizet. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, beletesszük a káposztát, borsozzuk, adunk még egy kevés sót hozzá, és fedő alatt puhára sütjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkára tesszük, és 7-8 mm vastag téglalapot nyújtunk belőle. 10-12 cm átmérőjű köröket szaggatunk, és a körök közepére teszünk 2 evőkanál tölteléket. A megtöltött tésztákat félbehajtjuk, a széleket jól összetapasztjuk, és villával összenyomkodjuk, díszítjük.

A kész pirogokat sütőlapra tesszük, és még 20 percig kelesztjük. 200 fokos, előmelegített sütőben 20–30 perc alatt aranybarnára sütjük. 

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek