Sokáig nem voltam meggyőződve arról, hogy valóban kell bimbó. Amióta ismerem ezt a receptet, más a helyzet: ha már kell, akkor csakis ebben a formában.
Hozzávalók:
2 ek olaj
1,5 kk fekete mustármag
2 kk urad dhal
½ kk lepkeszegmag
5 curry levél
½ kk asafoetida
¾ kk kurkuma
2 kk sambar masala
3 paradicsom lereszelve
50 dkg kelbimbó
1,5 kk só
Megtisztítjuk a kelbimbót, a nagyokat elfelezzük. Egy lábosban felmelegítjük az olajat, és közepes hőrmérsékleten kipattogtatjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, beleszórjuk a lepkeszegmagot, az urad dhalt és a curry levelet, és addig pirítjuk, amíg az urad dhal aranyszínű lesz. Azután hozzáadjuk a porfűszereket: az asafoetidát, a kurkumát és a sambar masalát. Néhány másodpercig kevergetjük, majd beleöntjük a lereszelt paradicsomokat és a kelbimbót. Felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem ellepje. Megsózzuk, és annyi ideig főzzük, amíg a kelbimbó megpuhul, a leve pedig elfő.