Kovásszal készült tiroli rozskenyér

Nagyon ízes, inkább hidegebb időre (őszre, télre) való kenyér. Mivel főleg teljes kiőrlésű rozslisztből áll, tömörebb, mint egy fehér kenyér. A belseje puha, a kenyér pedig laktató és sokáig élvezhető marad.

Hozzávalók:

Este:
10 dkg aktív rozskovász
15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg langyos víz

Másnap:
30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
30 dkg kenyérliszt
2 tk kenyér fűszerkeverék
2 ek maláta szirup
2 ek joghurt
3 tk só
egy marék napraforgómag
kb. 3,5 dl langyos víz

Este dagasztótálba tettem 10 dkg aktív rozskovászt, hozzáadtam 15 dkg teljes kiőrlésű rozslisztet és ugyanennyi vizet. Jól elkevertem, és betakargattam az éjszakai pihenéshez.
Másnap reggel, nagyjából 12 óra múlva elővettem a tésztát, addigra szépen felfutott. Belekerült a többi hozzávaló, és úgy negyed órán át simára dagasztottam. A rozsliszt miatt kissé ragacsos a tészta, de ahogy kel, egyre könnyebb vele dolgozni. Kiolajoztam egy tálat, beletettem a tésztát, és tálastól egy zacsókba tettem, amit lezártam. Egy órán át kelt, akkor kivettem a tésztát, áthajtogattam, és megint visszatettem egy órára. Amikor letelt, hajtogattam, kerekre formáztam, megliszteztem, és a szakajtóba került. Visszatettem a zacskóba, és mivel a teraszon már szépen sütött a nap és épp megfelelő idő volt a kelesztéshez, kikerült egy székre. Elég gyorsan, nagyjából 2 óra alatt megkelt. Ez hidegebb időben akár 4 óra is lehet. Miközben a kenyér kelt, 250 fokosra melegítettem a sütőt, a sütőkővel együtt. A megkelt kenyeret a sütőköre raktam, lefújtam vízzel, és negyed órán át sütöttem. Ekkor visszavettem a hőfokot 210 fokra, és további 35 percen át sütöttem.

P1050912_2_1

A kenyér fűszerkeverék receptjét régebben kaptam valakitől, bevált. Általában készítek egy nagyobb adagot, zárható kisüvegben tárolom.

Hozzávalók:
4 ek őrölt fűszerkömény
2 ek őrölt koriander
1 ek őrölt ánizs
1 ek őrölt édeskömény
fél ek őrölt rozmaring
fél ek őrölt gyömbér
negyed ek őrölt feketebors

A fűszereket összekeverem, és mehet az üvegbe.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek