Lencseleves

Válság-recept, túlélő mennyiségben, ugyanis ebből az adagból 5-6 liter leves lesz. 

Hozzávalók:

1 csomag (50 dkg) lencse

3 db sárgarépa

3 közepes krumpli

1 karalábé

1 kisebb zellergumó

4 babérlevél

2 ek olaj

1 ek teljes kiőrlésű liszt

3/4 kk asafoetida (elhagyható)

3 kk pirospaprika

1/2 kk őrölt feketebors

1 kk őrölt kömény

1,5 dl főzős paradicsomlé

1 lapos ek mustár

2 dl tejföl

3 kk só

A lencsét alaposan megmossuk és egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és újra megmossuk. Beletesszük egy nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, beledobjuk a babérlevelet és feltesszük főni. Ezután megtisztítjuk és felkockázzuk a zöldségeket: a répát, a krumplit, a karalábét és a zellert. Amikor a lencse már fél órája fő, hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Ekkor egy kislábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve pirítjuk fél percig. Rászórjuk az asafoetidát és a pirospaprikát, elkeverjük, és a rántást beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Hozzáadjuk a borsot és a köményt, a paradicsomlevet, a mustárt, a tejfölt a sót. Jól elkeverjük, ha kell, adunk még hozzá vizet. Újraforrás után 3-4 percig főzzük.

Kiegészítés: ha szeretnénk, főzhetünk bele tésztát, ezt a rántás után adjuk hozzá. Tehetünk bele vegetáriánus virsli karikákat is, így még gazdagabb lesz.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek