Válság-recept, túlélő mennyiségben, ugyanis ebből az adagból 5-6 liter leves lesz.
Hozzávalók:
1 csomag (50 dkg) lencse
3 db sárgarépa
3 közepes krumpli
1 karalábé
1 kisebb zellergumó
4 babérlevél
2 ek olaj
1 ek teljes kiőrlésű liszt
3/4 kk asafoetida (elhagyható)
3 kk pirospaprika
1/2 kk őrölt feketebors
1 kk őrölt kömény
1,5 dl főzős paradicsomlé
1 lapos ek mustár
2 dl tejföl
3 kk só
A lencsét alaposan megmossuk és egy éjszakára bő vízbe áztatjuk. Másnap leszűrjük és újra megmossuk. Beletesszük egy nagyobb fazékba, felengedjük vízzel, beledobjuk a babérlevelet és feltesszük főni. Ezután megtisztítjuk és felkockázzuk a zöldségeket: a répát, a krumplit, a karalábét és a zellert. Amikor a lencse már fél órája fő, hozzáadjuk a zöldségeket, és addig főzzük, míg a lencse megpuhul. Ekkor egy kislábosban felmelegítjük az olajat, beleszórjuk a lisztet, és kevergetve pirítjuk fél percig. Rászórjuk az asafoetidát és a pirospaprikát, elkeverjük, és a rántást beleöntjük a forrásban lévő levesbe. Hozzáadjuk a borsot és a köményt, a paradicsomlevet, a mustárt, a tejfölt a sót. Jól elkeverjük, ha kell, adunk még hozzá vizet. Újraforrás után 3-4 percig főzzük.
Kiegészítés: ha szeretnénk, főzhetünk bele tésztát, ezt a rántás után adjuk hozzá. Tehetünk bele vegetáriánus virsli karikákat is, így még gazdagabb lesz.