Mogyorós-almás csavar

Az eredeti recept itt található, az enyém egy pici módosítással készült.

Hozzávalók:

40 dkg liszt
2,5 ek nyírfacukor (vagy cukor)
egy csipet só
1 vaníliarúd kikapart belseje
3 ek olvasztott kókuszzsír (vagy olaj)
2 dkg élesztő
kb. 2,5 dl langyos tej (vegánoknak növényi tej)
4 alma
2-3 ek nyírfacukor
1 kk fahéj
5 dkg darált törökmogyoró

A lisztet tálba tesszük, elkeverjük benne a cukrot és a sót. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a kókuszzsírt, a vaníliát, és a langyos tejjel rugalmas tésztát gyúrunk. Simára kidolgozzuk, majd letakarjuk, és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha megvan, megpucoljuk az almákat, majd nagylyukú reszelőn lereszeljük. Hozzákeverjük a cukrot, és 3-4 percig állni hagyjuk. Közben lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtjuk a megkelt tésztát. Az almából kinyomkodjuk a felesleges levet, és elterítjük a tészta felén. Megszórjuk fahéjjal és darált mogyoróval. A tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékre, majd az így kapott négyszögből 2 cm széles csíkokat vágunk. Megfogunk egy csíkot, összenyomjuk a két végét, és elkezdjük az ellenkező irányba csavarni. Ha megvan, sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük. Ugyanígy járunk el a többi almás csíkkal is. Amikor kész, negyed órát pihentetjük, közben 200 fokra melegítjük a sütőt. Behelyezzük a tepsit, és 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

P1050426_1

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek