Rava upma

Az upma egy jellegzetes dél-indiai reggeli, csupa melegítő hozzávalóból, így nagyszerű választás lehet a hideg beköszöntével ősszel-télen. Sokszor beszélünk arról, hogy az ájurvéda az ételt is gyógyszerként használja, ez egy remek példája ennek. Az upmával indított reggeli belülről melegít, ezáltal csökkenti az esélyét, hogy elkapjunk valami téli nyavalyát. 

Ha különösen hideg van, a gyömbérből vagy chiliből tehet bele többet is, aki bírja. 

Hozzávalók:

1 pohár búzadara

3 ek ghí vagy olaj

2 kk fekete mustármag

2 kk római kömény

2 kk urad dhal elhagyható

1 ek földimogyoró (elhagyható)

fél ek reszelt friss gyömbér

fél ek apróra vágott zöld chili (vagy egy kevés szárított, ízlés szerint)

5-6 curry levél

3/4 kk asafoetida

fél kk kurkuma

30-40 dkg vegyes zöldség apróra vágva (répa, zöldborsó, zöldbab, brokkoli tetszés szerint)

3 pohár víz

2,5 kk só

1 ek apróra vágott korianderzöld (elhagyható)

Először a búzadarát szárazon serpenyőbe rakjuk, megpirítjuk és félretesszük. Utána egy lábosban felmelegítjük az olajat, illatosra pirítjuk benne a fekete mustármagot. Ha megvan, jöhet a római kömény, majd az urad dal, a mogyoró, a gyömbér, a chili és a curry levél. Ha ezeket is megpirítottuk, beleszórjuk a porfűszereket: az asafoetidát és a kurkumát, elkeverjük és rárakjuk a zöldségeket. Egy-két perc kevergetés után felöntjük vízzel, sózzuk és addig főzzük, amíg majdnem megpuhulnak a zöldségek. Ekkor kevergetés közben – hogy ne legyen csomós – hozzáadjuk a megpirított búzadarát és a korianderzöldet. Pár percig kevergetve főzzük, és ha besűrűsödött, lefedjük az edényt és elzárjuk alatta a lángot. Kicsit állni hagyjuk, utána melegen tálaljuk. 

Rava upma
Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek