Spenótos bulgur – újdonságok a konyhámban

 

Bár vagy három hónapja vettem egy csomag bulgurt, eddig csak állt a szekrényben. Sok jót hallottam róla, ez ösztönzött a vásárlásra. Tegnap azon gondolkodtam, hogy kellene valamit csinálni a maradék spenóttal a kertben, és ekkor jött az ötlet: felhasználom a spenótot, s közben kipróbálom a bulgurt is. 

A bulgur éretlenül leszedett búzaszem, amelyet kevés ideig előfőznek vagy gőzölnek, majd a napon megszárítanak. A keleti országokban köretként vagy ételek alapanyagaként fogyasztják. Magas a vas és az E-vitamin tartalma, rostban gazdag. 

Nagyon tetszett a végeredmény, biztos vagyok benne, hogy hosszú távú kapcsolatunk lesz a bulgurral. Biztosan számos autentikus recept található a neten, én úgy főztem, ahogy a rizst szoktam. Készíthetünk belőle köretet, de kicsit felturbózva kiváló egytálétel lehet. Elhatároztam, hogy legközelebb több zöldséggel készítem, a végén megszórom egy kevés reszelt sajttal és joghurtos salátát csinálok hozzá. Addig is itt a tegnapi recept. 

 

bulgur

 

Spenótos bulgur – reform köret

 

Hozzávalók:

3 ek olívaolaj

½ kk asafoetida

2 dl bulgur

1 kk házi vegeta

4 dl víz

1 marék spenót

1,5 kk só

 

Egy lábosban felmelegítettem az olajat, rászórtam az asafoetidát, fél percig pirítottam, majd beletettem a bulgurt és a vegetát. Néhány percig pirítottam, majd felöntöttem a vízzel, sóztam és hozzáadtam a megmosott, összevágott spenótot. Lefedtem és felforraltam. Amikor már forrt, lehúztam a lángot, és lassan főztem, mint a rizst. Kb. 10-15 perc alatt elkészült. A végén még megszórtam némi friss petrezselyemmel, ami nagyon friss ízt kölcsönzött neki.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek