Spenótos szamósza

A legjobb, ami a spenóttal történhet… A szamósza egy rendkívül népszerű indiai csemege. Kis töltött tésztaféle, lehet zöldséges, de akár édes is. Minden tájnak megvan a saját egyedi fűszerezése. Remek vendégváró  csemege, de vacsorára is tökéletes egy kis paradicsom csatnival tálalva. Most az egyik kedvencemet, a spenóttal és házisajttal töltött szamószát készítettem.

 

foetelek-398

Hozzávalók:

 

2 l tejből házisajt (elkészítés itt)

20 dkg fehérliszt

20 dkg teljeskiőrlésű liszt

5 dkg vaj

víz – kb. 2 dl

1 kg friss spenót

2 ek ghí vagy olaj

1 kk őrölt koriander

½ kk asafoetida

¼ kk kurkuma

késhegynyi chilipor (vagy ízlés szerint)

1 dl tejszín

ghí vagy olaj a sütéshez

 

Az elkészítés előtt egy-két órával készítsük a tésztát. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet, tegyük bele a puha vajat, és 2 kk sót. Langyos vízzel gyúrjunk rugalmas, nem túl kemény tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük félre pihenni.

Alaposan tisztítsuk meg spenótlevelet, majd egy vágódeszkán vágjuk fel apróra az egészet.

Fogjunk egy lábost, melegítsük fel benne a ghít vagy az olajat, majd tegyük bele a koriandert, az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Kb. fél percig pirítsuk kevergetve, majd tegyük bele az összevágott spenótot. Keverjük össze alaposan. Egy kis idő múlva a spenót összesik és levet ereszt. Forraljuk el a levét (5-10 perc), majd adjuk hozzá az összemorzsolt házisajtot és a tejszínt. Sózzuk, majd két-három perc alatt főzzük össze. Hagyjuk kihűlni.

Amikor a töltelék hideg és a tészta is állt, hozzákezdhetünk az összeállításhoz. A tésztából kicsípünk egy darabot (a diónál valamivel nagyobb), a tenyerünk között golyót formázunk belőle. A golyót kissé olajozott munkalapra helyezzük, és kb 12 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A kör alsó felére helyezünk a töltelékből egy púpozott evőkanálnyit, majd a kör felső részét ráhajtjuk, hogy egy félkör alakot kapjunk. A széleket jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. Díszítsük, ahogy tudjuk. Mi úgy szoktuk, hogy a bal kezünkbe fogjuk, a szamósza jobb szélét a hüvelykujjunk és a mutatóujjunk közé fogjuk, kissé szétnyomjuk, és behajtjuk. Kicsit továbbmegyünk, szétnyomjuk, behajtjuk, és tovább, amíg a végére nem érünk. Leírva talán kissé bonyolultnak tűnik, de egyébként nem az. Miután az összes szamószát elkészítettük, közepes hőmérsékletű olajban, mindkét oldalát süssük barnára.

Másokat is érdekelhet? Oszd meg velük!

További receptek