Némi maradék zöldségből készült ez a mai zöldségtorta, hívhatjuk quiche-nek is, de a zöldségtorta nekem jobban tetszik. Kiváló vacsora vagy ebéd – némi kiegészítővel –, de útravalónak is alkalmas. Hidegen és melegen egyaránt ízletes.
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
1 tk só
5 dkg vaj
kb. fél dl víz
A töltelékhez:
3 ek olaj
½ tk asafoetida
1 kisebb cukkini
1 kis fej karfiol
1 kápia paprika
1 nagyobb paradicsom
¼ tk őrölt feketebors
6-8 friss bazsalikomlevél felaprítva
1,5 tk só
3 ek tejföl
2 ek túró
10 dkg cheddar sajt reszelve
2 ek kukoricakeményítő
1 paradicsom a díszítéshez
Egy tálban megcsináljuk a tésztát: a lisztet elkeverjük a sóval, belemorzsoljuk a vajat, és annyi vizet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk, majd egy fél órát pihentetjük.
Megmossuk a zöldségeket, majd apró kockára vágjuk a cukkinit (nem kell meghámozni), a paprikát, és kisebb rózsákra a karfiolt. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beleszórjuk az asafoetidát, és lassan megpirítjuk. Hozzáadjuk a felvágott zöldségeket, borsozzuk, beletesszük a bazsalikomot, majd 10-15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Közben alaposan összekeverjük egy tálban a tejfölt, a túrót és a kukoricakeményítőt. Hozzákeverjük a reszelt sajtot is. Ezután előveszünk egy piteformát vagy egy tortasütőt, a tésztából nagyobb kereket nyújtunk, és kibéleljük vele a formát.
Amikor a zöldségek puhák, a serpenyőt levesszük a tűzről, és jól összekeverjük a tejfölös masszával. A tölteléket belesimítjuk a piteformába tett tésztába, a tetejét pedig paradicsomszeletekkel díszítjük. Előmelegített sütőbe tesszük, és 180 fokon kb. fél órán keresztül sütjük.
Haribol Kedves Hemangi!
Rendszeresen olvasom a blogodat, nagyon tetszik, ezt a receptet biztosan ki fogom próbálni! A karfiolt nem kell kicsit előfőzni?
Más: ha pakorát készítek – múltkor sajtot akartam “rántani”, hogy csináljam, hogy a sajton is maradjon valami bunda? A kezem csupa kulimász volt, de a sajton nem akart megmaradni. 🙁
Köszönöm válaszod; littlesue
Kedves Littlesue!
Örülök, hogy tetszik az oldal, és találsz rajta hasznos dolgokat. A karfiolt megsütöttem serpenyőben a cukkinivel és a paprikával együtt.
Nem tudom, hogy milyen lisztet használtál a pakorához, akkor szokott lecsúszni a zöldségről a pakora tészta, ha nem elég jó minőségű lisztet használunk, vagy esetleg túl híg a massza. A liszttel kapcsolatban: én mindig indiai fűszeresnél kapható csicseriborsólisztet használok, ez a legjobb minőségű, semmi baj nincs vele. Ha magyar sárgaborsólisztből készíted a pakorát, tegyél hozzá némi fehérlisztet, így a zöldségen marad a máz. És persze nem szabad túl hígra keverni, hogy legyen, ami rajta marad. Jó főzést!
Hémangi
Tegnap én is megkóstolhattam ezt a finomságot. És hihetetlen finom volt!
Köszönöm 🙂
Köszönöm a gyors választ! Ezek szerint a bundázásnál a liszttel lehetett a gond, sima fehérliszttel próbálkoztam (gondoltam, liszt-liszt 🙂 hát, nem vált be 🙂 ). Megpróbálom majd beszerezni a csicseriborsólisztet.
Neked is jó főzést, nekünk olvasóknak meg további sok ötletet, receptet kívánok Tőled! 🙂
littlesue
Én is megkóstoltam volna 🙂
még sosem készítettem ilyesmit.
Reni, ha lesz időd, próbáld ki, nagyon gyorsan kész. És mindenféle zöldségből elkészíthető. Én is ki fogom próbálni majd téli zöldségekből is.