Számomra a bableves már majdnem főétel. Annyira tökéletes és laktató magában, hogy hiába főzök mellé mást is, legtöbbször beérem a levessel. Néha tésztát főzök bele, néha pedig – ha különösen finomra akarom csinálni – krumpligombócot. Ezt a nagymamámtól tanultam, egyszerű liszt–főtt krumpli tészta, melyet egyébként ő haluskának hív, és amelyből többet csinál, mint ami a leveshez kell, aztán a maradékból lehet a „másodikat” főzni. Pl. kinyújtani, pogácsát szaggatni, és olajban kisütni, és hasonlók.
Bableves
Hozzávalók:
30 dkg szárazbab
késhegynyi szódabikarbóna
kb. 2 l víz
3 kisebb répa
2 fehérrépa
1 paradicsom
1 kk házi vegeta
só
2 ek olaj
1 csapott ek liszt
¼ kk asafoetida
1 kk pirospaprika
1/4 kk feketebors
1 kis csokor petrezselyemzöld
4 ek tejföl
a gombóchoz:
10-15 dkg főtt, tört krumpli
6 dkg liszt
1 kk só
A babot éjszakára vízbe áztatjuk. Másnak leszűrjük, fazékba rakjuk, majd felengedjük a leves mennyiségének megfelelő vízzel, teszünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát (gyorsabban megfő és segíti az emésztést), majd feltesszük főzni. Feltesszük főni a gombóchoz való krumplit is héjában. Ha megfőtt, megpucoljuk, villával összenyomjuk, és hagyjuk kihűlni.
Amikor a bab már egy órája fő, hozzáadjuk a megtisztított és vékony karikára vágott répát, az összevágott fehérrépát, a paradicsomot megmosva, egészben. Sózzuk és beletesszük a házi vegetát. Egészen addig főzzük, míg a bab megpuhul.
Közben a tört krumplit összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Könnyen gyúrható tésztának kell lennie, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, még egy kis lisztet.
Ha a bab megpuhult, elkészítjük a rántást. Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, rászórjuk a lisztet és az asafoetidát, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk 2-3 percig. Rászórjuk a pirospaprikát, kissé azt is megpirítjuk, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Beleszórjuk az őrölt feketeborsot és az összevágott petrezselymet is.
Fogjuk a krumpligombócot, és egy teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk. Akkor lesz kész, amikor a gombócok feljöttek a leves felszínére. Elzárjuk a lángot és a tejfölt a levesbe keverjük. Ekkora a paradicsom már szétfőtt, pecázzuk ki a héját, mert az nem túl szép.
Szia!
Hát nálunk, amikor bableves van, eszembe sem jut mást is készíteni. Igaz, mi húsevők vagyunk, és ezt a levest szinte mindig hússal főzöm, de betétként semmi mást nem használok a babon kívül. Így is ugyanolyan finom, laktató. Krumpligombóccal viszont nagyon finom lehet, egyszer ki is fogom próbálni! És a mentaszörpöt is biztos. Citromfűt nem tudok szerezni. Az is terem mezőn? Még sosem találtam.
Üdv, Edith
Szia Edith!
Azt mondják elméletileg igen, de elég ritka. Esetleg kérdezz meg ismerősöket, hátha van a kertjükben. Minden jót!
Hémangi
Szia Edith!
Citromfűvet lehet kapni a Tescoban és a többi nagyáruház zöldségosztályán frissen vagy akár zacskóban is frissen.
Nagyon tetszenek az ételek, a bablevest krumpligomboccal kifogom próbálni az biztos.
Szia
valahol leírod, hogy a haluskából miket lehet még csinálni és hogyan?
Pl a pogihoz nem is kell más?
Köszi
Ilona