Számomra a bableves már majdnem főétel. Annyira tökéletes és laktató magában, hogy hiába főzök mellé mást is, legtöbbször beérem a levessel. Néha tésztát főzök bele, néha pedig – ha különösen finomra akarom csinálni – krumpligombócot. Ezt a nagymamámtól tanultam, egyszerű liszt–főtt krumpli tészta, melyet egyébként ő haluskának hív, és amelyből többet csinál, mint ami a leveshez kell, aztán a maradékból lehet a „másodikat” főzni. Pl. kinyújtani, pogácsát szaggatni, és olajban kisütni, és hasonlók.

 

091011 GYR 52412

Bableves

 

Hozzávalók:

30 dkg szárazbab

késhegynyi szódabikarbóna

kb. 2 l víz

3 kisebb répa

2 fehérrépa

1 paradicsom

1 kk házi vegeta

2 ek olaj

1 csapott ek liszt

¼ kk asafoetida

1 kk pirospaprika

1/4 kk feketebors

1 kis csokor petrezselyemzöld

4 ek tejföl

 

a gombóchoz:

10-15 dkg főtt, tört krumpli

6 dkg liszt

1 kk só

 

A babot éjszakára vízbe áztatjuk. Másnak leszűrjük, fazékba rakjuk, majd felengedjük a leves mennyiségének megfelelő vízzel, teszünk bele egy késhegynyi szódabikarbónát (gyorsabban megfő és segíti az emésztést), majd feltesszük főzni. Feltesszük főni a gombóchoz való krumplit is héjában. Ha megfőtt, megpucoljuk, villával összenyomjuk, és hagyjuk kihűlni.

Amikor a bab már egy órája fő, hozzáadjuk a megtisztított és vékony karikára vágott répát, az összevágott fehérrépát, a paradicsomot megmosva, egészben. Sózzuk és beletesszük a házi vegetát. Egészen addig főzzük, míg a bab megpuhul.

Közben a tört krumplit összegyúrjuk a liszttel és a sóval. Könnyen gyúrható tésztának kell lennie, ha túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ha túl ragacsos, még egy kis lisztet.

Ha a bab megpuhult, elkészítjük a rántást. Egy kis edényben felmelegítjük az olajat, rászórjuk a lisztet és az asafoetidát, majd alacsony lángon, kevergetve pirítjuk 2-3 percig. Rászórjuk a pirospaprikát, kissé azt is megpirítjuk, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez. Beleszórjuk az őrölt feketeborsot és az összevágott petrezselymet is.

Fogjuk a krumpligombócot, és egy teáskanál segítségével a levesbe szaggatjuk. Akkor lesz kész, amikor a gombócok feljöttek a leves felszínére. Elzárjuk a lángot és a tejfölt a levesbe keverjük. Ekkora a paradicsom már szétfőtt, pecázzuk ki a héját, mert az nem túl szép.

Hiện nay, có rất nhiều trang thể thao bóng đá trực tuyến, nhưng đa số đều có những quảng cáo hoặc chất lượng ko cao hoặc phát lậu, Chúng tôi socolive với bản quyền trực tiếp phát sóng trực tiếp , hứa hẹn sẽ cung cấp cho các bạn những trận bóng đá hấp dẫn nhấtxem bóng đá trực tuyến

Kênh của chúng tôi luôn luôn thân thiện với tất cả mọi người, mitomcung cấp những trận đấu trực tiếp của Việt Nam và toàn cầu, với video Full HD , ko lag ko giật, đảm bảo cung cấp cho bạn những giây phút bóng đá tuyệt vời nhất

Được xem là một trang bóng đá hàng đầu Việt Nam, chúng tôi cung cấp cho khán giả tất cả các trận đấu , trực tiếp tại hiện trường, bạn có thể đón xem tất cả các giải đấu tại đây xoilac , nơi mà bạn có thể thỏa mãn niềm đam mê với bóng đá mà không lo bị dán đoạn vì chất lượng trang kém

Ở đây chúng tôi cung cấp những trận bóng hấp dẫn nhất , với hình ảnh sắc nét, trang web thân thiện với tất cả mọi người Việt Nam, hãy nhấn vào và đặt 90p lịch cho trận đấu mà bạn yêu thích nào